Народното събрание построено с далавери и корупция! (Тайни от миналия век)

Гласувайте за статията

Народното събрание се е превърнало в символ на корупцията още със строежа си!

Сградата на Народното събрание е построена по време на мандата на Драган Цанков на поста министър-председател. А самият строеж ще бъде запомнен с една далавера, закопана дълбоко в основите на парламента. Цанков дава само половината хонорар на архитекта – 3 хиляди лева, вместо 6. А другата част прибира в своя джоб!

Премиерът предупреждава специалиста да не казва никъде колко пари е взел. Така другите мислят, че той е прибрал толкова, колкото му е било отредено за тежкия труд. Но Цанков решава, че няма лошо да вземе своята част от хонорара. Така началото на Народното събрание е поставено с една далавера, каквито днес са ежедневие в пленарната зала, дори и не така прикрити.

Учредителното събрание се провежда в сградата на Конака във Велико Търново през 1879г. под ръководството на княз Александър Батенберг. След това депутатите се отправят към столицата. Заседанията им в началото се провеждат в дъсчена постройка в Градската градина. В тази барака има кресла за цели 120 народни представители!

Народното събрание е осквернено още с построяването си

Народното събрание е осквернено още с построяването си

На 1 февруари 1882г. бараката на Народното събрание изгаря до основи след пожар. Народните представители са принудени да заседават в Мъжката гимназия и военното училище.Мястото, на което министър Тодор Икономов избира да се построи постоянна сграда на парламента, тогава се намира в покрайнините на града, сред цигански гета, пише 24chasa.bg.

Въпросният архитект, на когото Драган Цанков орязва хонорара, е Константин Йованович. Той пристига специално за проекта в София от Виена. Строежът на сградата на Народното събрание е решен в неоренесансов стил, а самите строителни дейности са извършени от италиански строители. На 25 ноември 1884г. е официалното откриване на постройката, която през 1941г. е полуразрушена от бомбардировки.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар