Мощно земетресение заплашва да изравни Истанбул със земята!

Гласувайте за статията

Сеизмолози и власти са на крак в очакване на силно земетресение по турските земи.

Въпреки че едно земетресение е доста трудно да се предвиди, министърът на околната среда и урбанизацията на Турция Мехмет Йозхасеки официално призна за подобна заплаха, която грози милионната столица. Не може да се даде точна информация кога точно се очаква земята да се разтресе наистина силно.

Знае се, обаче, че над 600 хиляди сгради ги грози опасността да бъдат изравнени със земята, ако мрачните прогнози се реализират. Министърът заяви, че изказването му се базира на изследвания на учени и сеизмолози. Те са се обединили около идеята, че мощното земетресение е най-вероятно да удари Истанбул в следващите 15 години.

Турция се готви за силно земетресение

Турция се готви за силно земетресение

Представителят на властта призна, че строителството в турската столица и другите градове не е качествено като това в Западна Европа. Затова един силен трус може да има катастрофални последствия с много жертви. Проблемът и заплахата са представени през президента и премиера и вече е създаден план с конкретни мерки за оздравяване на инфраструктурата, пише vesti.bg.

Министърът призна, че е възможно предвижданото земетресение да изпревари действията на властите. При трус от 7 по Рихтер, каквито са прогнозите, Истанбул може да заприлича на призрачен град и да са му нужни дълги години, за да се съвземе след природното бедствие. Последното подобно е от 1999г. Тогава загинаха 18 000 души в северозападна Турция!

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар