Няма да повярвате какво се случи с яхтата на Тодор Живков

Гласувайте за статията

От нея вече няма и следа

Няма да повярвате какво се случи с бутиковата яхта на Тодор Живков.

Запознати издават, че през 1981 година държавата е дала два милиона долара за поръчковата яхта на Тодор Живков.

Към днешна дата обаче тя е разпродадена на парче и вече живее нов живот като оборудване на няколко лодки, които се използват за водолазни круизи.
Корпусът е бил продаден на топ бизнесмен, докато оборудването на бутиковата яхта е било разграбено.

Тодор Живков

От нея вече няма и следа

Що се отнася до двигателите на машината, то те вече са собственост на частник.
Икономисти сочат, че към днешна дата сумата, която Тодор Живков е дал за прищявката си, се равнява на близо 10 милиона долара.

Най-интересното е, че бутиковата яхта на Тато има само 29 плавателни дни в историята си. Тя е впечатлявала с 7-метровата си широчина и 27-метровата си дължина. Плавателният съд е бил с капацитет за 18 човека. Тя е била сътворена от най-класните майстори в Пиза, Италия. Всичко по нея е било изцяло ръчна изработка.

Официалните данни сочат, че Тодор Живков се е качил само веднъж на бутиковата яхта. Това се случило по време на гостуването на лидера на ГДР Ерик Хонекер. Истината е, че Тато изобщо не се чувствал сигурен на борда на плавателния съд, въпреки похарчените луди пари за него.

Бутиковата яхта давала простор за забавленията на някогашните партийни величия. Те дори събували обувките си, преди да влязат в помещенията, обковани целите с махагон.
Всяка от луксозните каюти разполагала със самостоятелен санитарен възел.

Още по онова време яхтата била оборудвана с фотоклетки и автоматични завеси. Мълвата носи, че за порцелановите и стъклените съдове пристигнал цял тежкотоварен камион, за да ги достави.

Още в ранните 80 години на миналия век, телевизорите и стереоуредбите, с които била оборудвана яхтата, били с дистанционно управление. Специалисти посочват, че само кухненското й оборудване е оценено на 300 хиляди долара.

Кръщенето на бутиковата яхта станало край живописен залив. Именно там й бил сложен и надписът с името „Балкан“, пише retro.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар