Най-сетне! Археолози потвърдиха: Ракията е българско откритие!

0

Разкритие на археолози хвърля светлина върху произхода на спиртната напитка.

Археолози стигнаха до извода, че ракията е родно произведение благодарение на надпис върху част от средновековен съд. Новината бе съобщена лично от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Откритието е било направено по време на разкопки на хълма Трапезица.

Според историка, това е „най-старият досега ракиен надпис върху чаша“. Проф. д-р Константин Тотев при разкопки на Асеневия дворец на Трапезица намерил фрагмент от чаша. Върху него неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език „Аз пих на празника ракиня“.

А това за археолози е красноречиво доказателство за произхода на високоалкохолната напитка. То ще бъде не само поредният повод за гордост на страната ни. Божидар Димитров разкри, че надписът ще се използва като доказателство, за да се регистрира ракията като български продукт пред Европейската комисия. Засега действията са в ръцете на Министерството на земеделието и храните. Ако европейците одобрят разкритието на археолози, то тогава акцизът на ракията може да бъде редуциран наполовина.

Разкритието на археолози зарадва българите

Така, освен кисело мляко и розово масло, ще бъдем официални дистрибутори на алкохола по целия свят и ще можем да патентоваме продукта като роден. Досега се смяташе, че ракията е създадена „в световен мащаб през XVI век“. Но с новото откритие на археолози вече е ясно, че 200 години по-рано около Велико Търново се е пиела „ракиня“, пише retro.bg.

Божидар Димитров е решен да използва докрай предоставената възможност да се докаже произхода на ракията. „Иначе албанците ще вземат да ни я вземат“, шегува се той. Историкът сам признава, че е доста изненадан от разкритието на археолози.

 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.