От жега се ослепява! Вижте как да предпазите очите си Преглеждания: 1855

Очите също не понасят жега, пазете ги!
0
Оценете този post

Лятната жега крие много рискове, а за някои от тях сигурно дори и не подозираме.

Всички знаем, че голямата жега се отразява зле най-вече на хората с болно сърце и високо или ниско кръвно. Но, високите температури оказват пагубно влияние и на очите на всеки един от нас. Така, докато се усетим, можем да ослепеем, и то без конкретна и основателна причина!

Най-голям е рискът за ослепяване в резултат на жега при хората между 50 и 60 години. Най-застрашени са хората с фамилна обремененост, както и оперираните от катаракта или пък страдащите от късогледство.

Лекарите офталмолози са категорични, че случаи на временно ослепяване от горещините или отлепяне на ретината са все по-чести в тяхната практика. А това е една доста притеснителна тенденция.

Като основна причина за очните проблеми се конкретизира не само самата жега, но и обезводняването, което сами си причиняваме. Когато термометърът скочи, а ние извършваме физическа активност, приемът на достатъчно количество вода никак не е преувеличено да се определи като жизнено важен.

Когато организмът ни е обезводнен, естествената тампонада на ретината се нарушава. В последствие тя се разкъсва и отлепва. Този процес не е съпроводен с болка и не се усеща от пациента чак до момента, в който той вече е загубил зрението си. Но дори и тогава вероятно не би си и помислил, че това може да е в резултат на лятната жега.

Очите също не понасят жега, пазете ги!
Очите също не понасят жега, пазете ги!

Все пак, има няколко много важни симптома, които не бива в никакъв случай да пренебрегваме. Става въпрос за появата на петна, когато сме със затворени клепачи. Също така завеса, която замъглява зрението ни, или пък светкавици в периферното зрение, пише retro.bg.

Ако имате подобни оплаквания, веднага потърсете съвет от офталмолог, колкото и да е жега навън! В противен случай, може да си докарате ослепяване. А, междувременно, пийте много вода и не гледайте директно към слънцето.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.