Загадката град № 40 : За него и Путин мълчи

Загадката град № 40 : За него и Путин мълчи
3 (60%) 1 vote

Загадката град № 40 е един от най-тайните проекти на комунистическия режим, но и Путин мълчи за него

Чували ли сте за загадката град № 40? Не? Е, не сте единствените. Това е нещо като зона 51, само че в Русия. И за този град тайните служби упорито мълчат. Дори президентът Владимир Путин се прави на много разсеян, когато му споменат за този проект.

Но какво всъщност е град № 40?

Всъщност става дума за град Озерск в Русия, който е създаден 1946 година. Той е скрит дълбоко във вътрешността на Русия, а от източната страна е заграден с бодлива тел и е буквално забранен за външни посетители. Според преброяването от 2010 година, градът има 82 000 жители, а секретното му име е „Град номер 40“. През съществуването си той е бил изолиран от външния свят, а за него са знаели само тогавашните комунисти.

Кореспондентът на „The Guardian“, Самира Гоетшел, обаче привлече вниманието към тази зона, разказвайки нейната история. По време на режима, в града е направена атомна електроцентрала. Тя била толкова тайна, че на жителите на града им било забранено да говорят за нея. Имало и забрана за излизане — те не смеели да го напуснат осем години.

Иначе мястото било прекрасно — заобиколено от планини и езера. И богато. Докато хората в други части от страната броели всеки залък, тук живеели в лукс, с храна, дрехи и други луксозни придобивки, за които хората от Русия можели да мечтае в този период от живота си.

Всеки, който живеел извън границите на град № 40 е смятан за враг. Снимките вътре в него били строго забранени, защото се вярвало, че там се крие цяла ядрена сила на Русия. Докато функционира обаче, тук настъпили множество ядрени бедствия, от които най-голямата е била през 1957 година. Стигнало се до експлозия на резервоар с радиоактивни отпадъци и са били изпуснати повече от 80 тона радиоактивен материал.

град № 40 - за него и Путин мълчи

град № 40 – за него и Путин мълчи

И днес местонахождението на града се пази в тайна. И дори руския президент мълчи за неговото съществуване и състояние.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар