Тефтерчето на Васил Лески пази неподозирани тайни (Вижте какво разкрива)

Гласувайте за статията

Васил Левски не е бил в цветущо здраве, тефтерчето му пази рецепти, с които се е лекувал

Всеки нов прочит на тефтерчето на Васил Лески разкрива нови истини за него. Освен идеите му за освобождение и за какво е харчил народните пари в този единствен документ останал от Дякона са записани много лечителски рецепти.

Оказва се, че Апостолът не е бил здрав като лъв, разкрива доцент Цветолюб Нушев. Който разчита знаменитото тефтерче.

Рецепта в тефтерчето на Левски за болен от сърце

Според учения Лески е бил болен от сърце. В документа има записан цяр за „клинов чиовек” , което означава човек с болно сърце.

До скоро се приемаше, че великия българин е бил здрав. Но по ония времена 35 години са доста сериозна възраст. Имайки предвид, че хората едва са доживявали до заветните 60 години. Да си на 35 е означавало, че надхвърляш средната възраст и си похабен човек.

Доцента разкрива, че когато Левски напуска легията е бил тежко болен. Бил опериран от апандисит в Белград. Имал и спукване на язвата, от което едвам оцелял. Дълго време Дякона сам превързвал коремния разрез, който бил много голям.

В  спомените си Христо Иванов – Големия разказва, че ходел из блатата по Дунава и събирал жаби, с които великия българин налагал раната си. Именно тази рана попречила на Левски да се включи в четата на Хаджи Димитър, предават от електроното издание 24chasa.bg.

Историкът разкрива, че Апостола е преболедувал и от жълтеница. Която била много разпространена тогава.

В тефтерчето могат да се открият рецепти против зъбобол. Както и такава за направа на пломба от катран, негасена вар и барут. Има и как да се упойват шпиони с хлороформ и как да де свестяват с амоняк.

Нушев твърди, че с всеки прочит на тефтерчето се откриват все нови и нови неща.

 

 

 

 

 

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар