О-СВЕТ-ЛЕНИЕ: Пътя на добрия човек в изложбата на Момчил Георгиев в София

Гласувайте за статията

Художникът Момчил Георгиев о-свет-лява пътя на ценителите на живописта в своята изложба!

„Пътя на добрия човек“ – Пътят на добрия човек е осветен,.. И не е… Пътя на добрия човек е О-СВЕТ-ЛЕНИЕ… Пътя на добрия човек не е търсене… Пътя на добрия човек е изпълнен с искреност,.. Или..?!

Момчил Георгиев

Картините на Момчил Георгиев завладяват

Пътя на добрия човек не е омерзен… Пътя на добрия човек е усещане,.. Светло… Пътя на добрия човек е задължителен,.. Но и не е… Пътя на добрия човек е мнимост,.. Малко, или Много… Пътя на добрия човек е и, и не е религията…

Пътя на добрия човек е в смислието… Пътя на добрия човек е във възхода на добродетелността,.. И не само… Пътя на добрия човек е по моста, който той изгражда… Пътя на добрия човек е пътят с ценностите..!!! Кои ценности..?!? Пътя на добрия човек в днешно време е безсмислен..!!! – А, кой е добрия човек..?!?“…

Това са думи и малка част от размислите на художника Момчил Георгиев за живота, света, вселената и мястото на човека в нея. Размисли и виждания, предадени по начина, който владее най-добре – живописта.

Картините му говорят сами по себе си и важното е, че всеки може да се познае и да се преоткрие в тях. Да ги види, усети и почувства по свой собствен начин. И никой не може да му отнеме правото на това.

Изложбата на художника, озаглавена О-СВЕТ-ЛЕНИЕ ще бъде представена на 6 юли – четвъртък в Галерия Арт 36 на ул. „Славянска“ 40 в София.

А ето и развитието на твореца Момчил Георгиев през годините:

През 1993 г. завършва Средно специално художествено училище за сценични кадри, Пловдив. През 1998 г. завършва с магистърска степен специалност „Металопластика“ в Националната художествена академия.

От 2004 г. членува в Съюза на българските художници, секция „Живопис“. През 2005 г. печели конкурса за специализация в Cité Internationalе des Arts, Париж. Живее и работи в София.

Индивидуални изложби: Галерия „Агрион“, София (2008); галерия „Арт 36“, София (2007); галерия „Неси“, Бургас (2006); Национален изложбен център за съвременно изкуство, ул. „Шипка“ 6, София, съвместно с Любен Генов и Юлий Таков (2005); галерия „Неси“, съвместно с Ю. Таков (2004); клуб „Найлон“, Пловдив (2002).

Колективни изложби: Национален конкурс за млади художници, критици и куратори на Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, Национална галерия за чуждестранно изкуство, София; Трафик, ул. „Шипка“ 6; Мъжкото тяло 2 (куратор Румяна Константинова), галерия „Ракурси“, София; Обекти, Регионална библиотека „П. К. Яворов“, Бургас (2007); Море – бряг, Градска художествена галерия, Бургас; Тялото (живопис), ул. „Шипка“ 6 (2006); Биенале на малките форми, Плевен (2006- 2004); Портрет (живопис), ул. „Шипка“ 6; Лични митологии, ул. „Шипка“ 6; изложба конкурс „Cité Internationale des Arts“, ул. „Шипка“ 6 (2005);

Национален конкурс за млади художници, критици и куратори, ул. „Шипка“ 6 (2005-2002); Балканско квадриенале Митовете и легендите на моя народ, Стара Загора; Национална изложба Пейзаж, ул. „Шипка“ 6; Национално биенале Приятели на морето, ГХГ, Бургас (2004); проект Orbis-Pictus, Чешки културен институт, София; Национална изложба Фигуративната картина, ул. „Шипка“ 6; Водни техники, ул. „Шипка“ 6 (2003).

Награди: II награда за живопис от Националния конкурс за млади художници (2005); диплом от Националната младежка изложба Четири състояния, куратор Галина Лардева (2000).

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар