Пирамида в Перу предизвика сензация сред учените

Гласувайте за статията

Пирамида в Перу предизвика сензация сред учените

Пирамида в Перу е сензация за научния свят. Пирамидата El Volcán е намерена в долината Непена в Перу през 60-те години на миналия век, но все още привлича голямо внимание сред експертите. И то, тъй като е построена във формата на вулкан. Когато се гледа отгоре, на върха може да се види и кратера.

Новото изследване е публикувано в списание Antiquity. Лидерът на това изследване, проф. Робърт Бенфер от университета Мисури, имал за цел още по-подробно да изучи тази необичайна пирамида с височина 15,5 метра.

Учените вече са изкопали дупка в кратера на вулкана и се натъкнали на интересна находка. Вътре намерили останки от разрушени стълби, водещи към друга стая. На дъното на стълбите били открити останки от въглища и черупки, което показва, че хората на това място редовно са палели огън.

След редица изследвания на въглищата, учените са открили, че огънят се палел между 1492 и 1602 година. Те също така подчертават, че през 1521 , 1538 , 1539 и 1543 години се е наблюдавало и слънчево затъмнение, което било видно от пирамидата. Затова и учените смятат, че запалването на огъня не е било случайно. Предполага се, че то е имало ритуално значение, което пък провокира още повече предположения.

Бенфер вярва, че останките са от олтар използван по време на различни ритуали, защото хората от това време празнували затъмнение на Слънцето. Събитието е посрещано с голяма радост, а не със страх. Предполага се, че El Volcán е център, в който се е славела победата на Луната над Слънцето.

Учените все още не знаят кога е създадена оригиналната структура и защо е направена във формата на вулкан. И то, защото на тази територия няма вулкани, които биха могли да послужат като модел. Предполага се, че пирамидата е възникнала между 900 и 200 година преди Христа.

Пирамида в Перу предизвика сензация сред учените

Пирамида в Перу предизвика сензация сред учените

Тъкмо по това време хората започвали да строят обекти, които са служили и като места за обреди.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар