Какво обичат да похапват родните политици – любопитни разкрития от кухнята

Родните политици хапват народни манджи
0

Въпреки че притежават власт и пари, повечето политици си остават хора от народа.

За прословутите депутатски кюфтета се носят митове и легенди. Но, оказва се, не те са любимата храна на мнозинството български политици. И въпреки че постоянно са по приеми и заобиколени то засукани ястия, повече от тях си остават любители на традиционната българска кухня.

Премиерът Бойко Борисов е сред тези политици, които определено могат да спаднат към графата „чревоугодници“. Въпреки че е дългогодишен спортист, той трудно устоява на кулинарни изкушения, особено ако са домашно приготвени. Сред любимите му ястия се нарежда гювеча, зеленчукови манджи, шаран плакия, телешко и дивеч. Понякога си позволява да хапва и сланина, но само по Коледа и в малки количества. Лекарят му е забранил мазните храни, защото от тях качва кръвно.

Господин Борисов не отказва и сладко и умира за баклава. Засуканите ястия не са много по вкуса му, за разлика от простите супички. Заради натоварения си график и стриктните проверки на всяко ядене, обаче, премиерът вече е загубил удоволствието от храненето, което е изпитвал преди.

Премиерът не го бива в кухнята, освен ако не става въпрос за скара. Но дясната му ръка Цветан Цветан се оказва от тези политици, които не само ядат, но и готвят. Наскоро той въртя чевермето в Златоград и често може да бъде забелязан по различни събори из цялата страна. Въпреки че съпругата на Цветанов е главният готвач вкъщи, за по-специални поводи се доверява на неговите умения.

Друга знакова фигура от ГЕРБ – Цецка Цачева,

е виден почитател на рибните ястия и морски деликатеси. Именно те са основният й избор, когато хапва по ресторанти. В домашни условия залага на по-прости ястия, защото в забързаното й ежедневие не остава време да се развихри в кухнята. Единственото изключение са празниците и прибиранията на сина й Румен от Швейцария. Тогава Цачева спретва цял банкет!

Кметът на София Йорданка Фандъкова е от онези политици, които са перфектни в работата си, но кръгла нула зад печката. Кулинарните й умения й позволяват само да нареже салата и, евентуално, да забърка някое бързо предястие. Добре, че е мъжът й, за да изхранва семейството. За да се отсрами, Фандъкова обмисля да запише кулинарен курс, пише retro.bg.

Родните политици хапват народни манджи
Родните политици хапват народни манджи

За разлика от кметицата, лидерката на БСП Корнелия Нинова предпочита всичко да е под неин контрол както в партията, така и в дома. Затова върши сама цялата домакинска работа, включително и готвенето. Най й се отдава да прави боб. Тя пък обожава тестени храни, но внимава да не прекалява с тях.

Омбудсманът Мая Манолова също е повелителка на семейното огнище и знае как да глези мъжа си. Освен да готви вкусно за мъжа си, сега тя се специализира и в приготвянето на био бебешеки храни за внучето си. Оказва се, че голямата й слабост при пазаруването не са марковите тоалети, а домашната посуда, от която вече домът й прелива!

В редиците на ДПС има двама политици, признати с изтънчения си вкус към кулинарията. Ахмед Доган е почитател на засуканите ястия, но не отказва и манджи с яйца. На всяко ядене следва стриктни пропорции, а всяка година си прави туршии, с които черпи гостите си в сараите. Лютви Местан вече не е част от партията, но не отстъпва на почетни й председател по вкус. Той набляга на морските дарове.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.