Евтината храна за Германия има своята тайна – вижте я

Гласувайте за статията

Германия често е давана за пример като страна с много ниски цени на хранителните стоки.

Преди дни една от големите вериги супермаркети в Германия навлезе в и ресторантьорския бизнес, отваряйки първото си бистро. В него се предлагат продукти от над 250 фирми, а тристепенно мен струва само 8 евро. Очаква се в скоро време подобни заведения да се повяват и в други немски градове.

Въпросната верига е сред лидерите в Германия по предлагане на наистина евтини хранителни стоки – с около 10-20% в сравнение с другите супермаркети. Според изследователи, обаче, тези ниски цени не включват  реалните разходи на модерното промишлено земеделие

В немското земеделие се използват прекалено много минерални и други торове,

които нанасят вреда на околната среда и здравето на хората. Те се необходими, за да се произвежда по-бързо по-евтина продукция. Ако големите вериги в Германия вдигнат цените на храните с 10%, това ще даде възможност на био производителите да бъдат представени в тях и ще се мотивира бизнеса им.

Съвременните методи за производство включват по-големи разходи, които след това не са отразени в крайните цени по рафтовете. Също така, те не включват средства за възстановяване на околната среда.

Германия винаги е давана за пример

Германия винаги е давана за пример

Природозащитниците са категорични, че ако бъдат отчетени всички странични ефекти от промишленото производство на храни – от пластмасовите опаковки до отрицателното въздействие върху здравето на животните – цените на продуктите на трапезата трябва да се повишат значително. Затова те са решени да окажат натиск на правителството с цел в крайната цена да се включат и скритите разходи като пречистване на питейната вода от нитрати.

Според други експерти, ЕС има земеделска политика, която стимулира свръхпроизводството. А това също се оказва фактор за задържането на цените ниски. Въпреки това, повечето хора в Германия се съмняват да бъде счупена хегемонията на евтините вериги. Все пак, напоследък се забелязва ръст в продажбите на стоки от местни производители. Те са на по-високите цени,  но гарантират качество и подпомагат по-малките производства с по-ниска вреда върху околната среда, пише novini.bg.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар