Ричард Ран с катастрофална прогноза за България: Смъртоносна спирала ще ви затрие!

Гласувайте за статията

Американския икономист Ричард Ран направи мрачна прогноза за бъдещето на страната ни.

Ричард Ран анализира бившите комунистически страни и тяхното бъдеще на база на няколко икономически фактора. Според него, няколко държави, включително и България, са в клопката на смъртоносна спирала, свързана със спад на населението, който се измерва с двуцифрени числа.

Икономистът и анализиатор е категоричен, че високите данъци за социално осигуряване за водещият фактор, който води до отлив на граждани в работоспособна възраст. Така в страната остават неквалифицираните работници, пред които по-малка възможност за реализация зад граница. Те се определят като т.нар. зависима класа.

 За да се разбере същността на проблема,

трябва да си представим държава със 100 души.  20% от тях са деца, 10 на сто не са в състояние да работят поради липса на умения или увреждания, а 20% са в пенсионна възраст. В този случай остават 50% от населението като продуктивни работници. Tе плащат не само за себе си, но и за останалите 50% от населението. Да приемем, че 20% от продуктивните работещи напуснат заради по-добри, според тях, възможности другаде. Тогава дялът на зависимото население нараства от 50 на 56 на сто.

Този резултат води политиците до решение да се увеличат осигурителните разходи на продуктивните работещи, за да могат да се покрият разходите за останалите. Това определено действа демотивиращо на активните работещи. Голяма част от заплатата им отива не при тях, а се разпределя към други хора, смята Ричард Ран.

У нас подоходните данъци са с по-ниски ставки. Техният дял, обаче, се компенсира от тези за социално осигуряване на труда. Така общият им процент от възнаграждението може да стигне цели 50! А това кара много работещи да се насочат към сенчестата икономика като вариант за спестяване на данъци и оттам повишаване на приходите.

Ричард Ран не вижда бъдеще за България

Ричард Ран не вижда бъдеще за България

Освен емиграцията, намаляването на населението се дължи и на много ниските нива на раждаемост. Тя, от своя страна, отново водят до повишаване на дела на зависимите. За да се избегне намаляването на пенсиите и другите социални придобивки, европейските държави в плен на тази спирала са задължени да  увеличат производителността и темповете на растеж, пише blitz.bg.

За да се постигне тази цел, трябва данъчните ставки да се намалят. За пример Ричард Ран дава Швейцария, която е истински рай за развитие на бизнес и има недостиг на работна ръка заради по-ниското данъчно бреме в много региони и благоприятна бизнес среда.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар