Главата на Португалския убиец разгадава мистерията около него (Вижте къде я пазят) Преглеждания: 6657

Главата на Португалския убиец се пази в стъкленица
0
Оценете този post

Главата на прословутия Португалския убиец стои в Медицинския университет в Лисабон.

Първият сериен убиец в Португалия се казва Диого Алвес. Той е последният човек в страната, осъден на смърт чрез обесване. Днес главата на Португалския убиец, както е известен, е ценен експонат в Университета по медицина в столицата Лисабон.

Именно там той е бил пратен като хлапе, за да заработва, чистейки богаташки къщи. Роден е в далечната 1810г. в бедно семейство в Галиция. Още в младостта си, обаче, открил, че честният труд не е за него и много повече му харесва живота в ролята на престъпник. Така за отрицателно време се превръща в първия сериен убиец в страната.

Всичко започва, когато се преселва в местността на долината Алкантара. Там причаквал фермери, които се връщат от столицата. В порядъка на три години убил цели 70 души! Преди да им види сметката, той заграбвал парите, които били спечелили от продажба на стоките си. През 18413., когато е само на 30, Алвес е осъден на смърт.

Главата на Португалския убиец се пази в стъкленица
Главата на Португалския убиец се пази в стъкленица

Тогава присъдата се е изпълнявала чрез обесване. А по същото време в страната започнала да нахлува науката френология. Тя се занимава с връзката между формата на черепа и характера и наклонностите на човек. И така, Португалския убиец се превърнал в първото „опитно зайче“ на смятаната днес за псевдонаука на немския учен Франц Йозеф Гал, пише blitz.bg.

За да бъде в полза на изследванията на немските и португалски учени, Алвес бива обезглавен, а главата му се поставя в стъкленица. И до днес тя стои в Медицинския университет в Лисабон. Тя е жълта, със спокоен поглед и форма на картоф. Преподаватели и студенти така са свикнали с шокиращата гледка на главата на Португалския убиец, че въобще не й обръщат внимание.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.