ТОП 3 на най-добрите средства за преодоляване замърсяването на въздуха

Класация с топ 3 на най-добрите средства за преодоляване на замърсяването на въздуха обикаля мрежата. В седмицата за борба с глобалното затопляне и промените в климата, този проблем назрява все по-сериозно. Особено след като САЩ се оттегли от Парижкото споразумение заради прищевките на Доналд Тръмп. И докато на Америка може да й харесва да си замърсява околната среда, заслепена от блясъка на златото, то Европа и Азия вече не могат да дишат. Вземат се крути мерки в битката с вредните емисии газове, а градините на покривите и се залага на възобновяеми и безопасни енергийни източници — вятърни централи, слънчеви панели и други. Наред с това в мрежата се разпространява и любопитна класация с топ 3 на съоръженията, които могат да облекчат положението в големите градове. Китай вече е готов да плати милиони за една от технологиите, с надеждата да си спести още повече от здравеопазване и да подобри качеството на живот в Пекин.

Кулата в Пекин

От миналата година сред новите атракции на града е висока 7-метрова кула за пречистване на въздуха. Тя е така изградена, че задържа праховите частици във въздуха, чрез йонизация, а отделя чист въздух. На час това съоръжение може да пречисти над 30 000 кубически метра въздух и за ден изразходва не повече от 1400 вата енергия. Създателите му дори обещават да създадат опция за монтиране на слънчеви панели, така че кулата да си акумулира сама нужната енергия. А съоръжението прави въздуха със 75 % по-чист. Що се отнася до праховите частици, те се превръщат в кубчета въглища. А от компанията уверяват, че са толкова малки, че спокойно могат да послужат за вграждане в бижута. Кулата в Пекин е създадена от студио "Роозехарде" на холандския художник и новатор Дан Роозехарде. Тя вече е тествана в Ротердам, където се намира и офисът на фирмата. А резултатите са впечатляващи.

Мъхестата музикална академия в Краков

Още един необичаен еко проект привлече вниманието на специалистите. Полското студио на Адам Фигурски "FAAB Architektura", разработи проект за сграда, чийто покрив ще бъде покрит със специален покрив от... мъх. Това е специално създаден мъх, който ще покрие сграда и ще пречиства въздуха от смог и други вредни частици, превръщайки ги в биомаса. Мъхът по покрива на сградата е толкова ефективен, колкото и 33 000 дървета. Звучи доста добре, нали? И напълно приложимо и за родната градска среда. Естествено архитектът иска да види еко проекта върху най-новата си сграда — музикалната академия в Краков. За сведение, тя ще бъде с площ около 1300 метра и ще има допълнителна система за събиране и преработка на дъждовната вода. Още едно страхотно иновативно решение за новостроящите се сгради, които се изграждат в страната. И които могат да бъдат още по-ефективни по отношение на опазване на околната среда.

Солената стена на Милано

Да, Милано също има своя технология за справяне с проблемите на околната среда. Сред последните проекти са външни облицовки на сградите, които превръщат замърсяванията в... сол. Става въпрос за нов вид бетон, специално проектиран, за да защитава въздуха. С него се изгражда Palazzo Italia, информира radiomof.mk. Фасадата е направена от смес от цимент и титанов диоксид и има за цел да намали щетите от замърсяването с азотен окис на въздуха. При свързване на елементите, продуктът се превръща в обикновена сол, която се отмива от фасадата на сградата при първия дъжд. Благодарение на новия бетон се постига до 40% по-добра енергийна ефективност за сградите. "Искахме сградата да бъде като осмотичен организъм", казва водещият архитект Мишел Моле за Popular Science. "Като дърво, което вдишва въглероден диоксид и издишва кислород", добавя още той. [caption id="attachment_518832" align="aligncenter" width="300"]Приложна наука: ТОП 3 на съоръженията за борба с мръсния въздух - кулата в Пекин Приложна наука: ТОП 3 на съоръженията за борба с мръсния въздух - кулата в Пекин[/caption] Можем само да го поздравим за успешния проект! Може би правителствените институции могат да обмислят за използване на този материал при санирането на по-стари сгради. [gallery ids="518834,518833,518830,518829,518828"]