Зелените се забъркаха в нов корупционен скандал, пак играят партия със съда

Гласувайте за статията

В началото на месеца ВАС се произнесе по делото на предводителя на Зелените Тома Белев срещу МОСВ.

Екологът се съди с ведомството заради предварителното изпълнение на решението за извършване на екологична оценка на проектоплана за управление на НП „Пирин“. Магистратите отсъждат в полза на лидера на Зелените и застават срещу МОСВ. Това би могло да се приеме за напълно нормално решение, но една любопитна подробност обяснява всичко.

Председател на съдебния състав е съдия Атанаска Дишева. Същата е съпруга на съпартиец на Тома Белев – Генади Дишев. Той е член на националния съвет на „Да, България“. Двамата споделят еднакви партийни пристрастия, но и бизнес интереси. Дишев членува в Асоциация „Активни потребители“. Тя е част от една мрежа с Фондация „Биоселена“, която е партньор с WWF и Асоциацията на парковете в България, управлявани то Тома Белев и жена му.

Стойността на проекта е 4 790 000 швейцарски франка.

4 200 000 швейцарски франка от тях са грант по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. А Генади Дишев е един от малкото членове на Българо-швейцарската търговска камара. Случайно или не, проектът „За Балкана и хората“ се изпълнява на територията на три парка в Стара планина, в район, където фирма на горепосочения е открила клон с идеята да строи ваканционен комплекс.
Всички тези факти са напълно достатъчни, за да си направи съдията отвод по делото. Но това не се е случило. И със сигурност е в разрез с ГПК, където е записано, че „Не може да участва като съдия по делото лице, относно което съществуват други обстоятелства, които пораждат основателно съмнение в неговото безпристрастие.“
Тома Белев играе и със съдебната власт

Тома Белев играе и със съдебната власт

Би било доста наивно да приемем, че съдия Дишева не знае изнесените подробности за дейностите на съпруга си, за да се прави на ни лук яла, ни лук мирисала. Връзките между него и Тома Белев се крепят на едни 4 млн. франка, което е достатъчно силен предлог, за да повлияе на решението на съдийката. Но явно тя не мисли така, пише pik.bg.
А и тя също не страни напълно от политическа дейност в „Да, България“. Дори тя получи номинация за член на ВСС от НПО, близко до Христо Иванов и съпруга й. Целият този казус рязко контрастира на призивите на партията на бившия правосъден министър на чистка на гнилите ябълки от съдебната система. А действията на лидера на Зелените вече не са изненада за никого.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

4 коментара to “Зелените се забъркаха в нов корупционен скандал, пак играят партия със съда”

 1. Калин

  май 16. 2017

  Поредните безсрамни далавери на Зелените, този път и с участието на съда!

 2. Ралица

  май 16. 2017

  Тия са не само за затвор, ами и за един здрав бой. Няма такива продажни измамници като измислените ни зелени.

 3. Мирко

  май 16. 2017

  Абсолютен конфликт на интереси! Съдия Дишева със сигурност знае за бизнес интересите на съпруга си и това няма как да не е повлияло върху нейното решение по делото на Белев срещу МОСВ – все пак става въпрос за 4 млн. франка.

 4. Иван Христов

  май 16. 2017

  Аман от далаверите на „зеления“ октопод, начело с Тома Белев!

Добавете коментар