Румъния блокира Брекзит: Искаме равноправие за гражданите ни в Англия

Румъния е готова да блокира Брекзит
0

Румъния блокира Брекзит, ако няма ясни позиции за съдбата на мигрантите в Англия

Румъния е готова да блокира Брекзит, ако съдбата на нейните граждани в Англия не бъде гарантирана. Властите в Букурещ заявиха, че са готови да спорят за правата на румънските граждани в страната.

„Ние не просто искаме гаранции, че нашите граждани ще продължат да живеят и работят там в следващите 5 — 10 години. Тук говорим за пълно равноправие до живот“, заявиха от парламента в Букурещ.

Румъния приема председателството на ЕС през януари 2018 и е в пълно състояние да блокира Брекзит. Властите заявиха, че ще работят с консерваторите на Мей или с други политици, но държат да се гарантират правата и свободите на техните граждани.

Милиони румънци живеят и работят извън пределите на страната си. Голяма част от тях се намират и в Англия. „Ние искаме да сме сигурни, че нашите граждани ще се ползват с правата на британците. Тези хора живеят и работят там. Не желаем да се чувстват като бежанци или изгнаници, а като европейски граждани“, споделят още властите в Румъния.

Лондон вече прие, че ще гарантира правата и свободите на европейските граждани, но няма механизми, които да гарантират трайното им оставане там. В подобна ситуация са поставени и хиляди българи. Те живеят от години на Острова, работят, създали са си там живот и имат семейства. В същото време обаче, те ще бъдат принудени от новите промени в Англия, да я напуснат.

И въпреки че в страната вече има достатъчно желаещи да „запълнят нишата“, Румъния и Германия се борят за своите граждани. Очаква се и по време на председателството на България, което започва от юни, също да бъде засегнат въпроса. И София да защити правата и интересите на своите граждани на Острова.

Румъния е готова да блокира Брекзит
Румъния е готова да блокира Брекзит

Преди Румъния да е блокирала Брекзит.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.