Румен Радев с изявление за ситуацията в Македония

Румен Радев с изявление за ситуацията в Македония
5 (100%) 1 vote

Президентът Румен Радев коментирали ескалиралото снощи напрежение в македонския парламент.

Днес върховният главнокомандващ Румен Радев даде изрази официалната си позиция по повод политическата криза и снощните сблъсъци в Македония. Той призова всички партии в съседната ни страна да проявят уважение към демократичния процес и да проведат диалог помежду си.

Президентът допълва още: „Изразявам дълбоко безпокойство от създаденото напрежение в Република Македония и сблъсъците от вчерашната нощ в парламента, довели до няколко десетки ранени, сред които и депутати“.

Румен Радев изяви твърдата си позиция, че демокрацията и правовия ред са единствения правилен път за излизане от кризата. „Вярвам, че Република Македония няма да се отклони от eвропейските ценности“, допълни държавния глава.

Вчера напрежението в съседката ни ескалира и стотици граждани нахлуха в сградата на парламента. Стигна се до челен сблъсък с политици и физическа саморазправа. По последни данни, над 100 души са ранени, сред които и доста представители на различни партии. Албански политик е в тежко състояние в болница и ако не се подобри, се очаква нова ескалация на напрежението.

Румен Радев призова за спокойствие

Румен Радев призова за спокойствие

Именно избирането на албанец за председател на парламента стана повод за снощните сблъсъци. Напрежението тлее по улиците на Македония от няколко месеца, защото все още не може да се състави правителство след предсрочните избори. Опозицията начело със Зоран Заев заяви готовност да управлява, но президентът Георги Иванов не желае да им връчи мандат.

Самият Заев бе един от пострадалите от гнева на гражданите. Но фона на тази напрегната обстановка, българският държавен глава призова за спокойствие. Румен Радев информира, че снощи е имало спешно заседание с шефовете на службите, на което е станало ясно, че непосредствена заплаха за страната ни няма.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар