Уникална българска сватба кандидатства за Гинес, вижте с какво

Гласувайте за статията

Ива Янчева и Георги Георгиев стягат сватба, достойна за рекорд!

Бъдещите младоженци са решени да си кажат „Да“ по един доста нетрадиционен за повечето млади начин. Тяхната сватба е насрочена за периода 21-23 юли. Както традицията повелява – три дни яли, пили и се веселили. Мястото на събитието е на открито, над Лясковския манастир.

А за подобно мащабно събитие се изисква и сериозна подготовка, която тече на пълни обороти. Нетрадиционната за една и напълно автентична за други сватба ще се проведе като част от фолклорния събор „Болярска среща“. Негов организатор е сдружение „Лудогорие“. Негов председател е Валентин Димов. Той е спонсор на събитието. Господинът има успешен бизнес и е готов да даде колкото е необходимо, за да се съхранят и популяризират традициите.

А тази сватба ще ги представи в един мащаб, който е рядко срещан. Самата венчавка ще се състои в неделя. В петък и събота гостите ще станат свидетели на ритуалите по задяване, ухажване и кражба на мома, изиграни от младоженците. Участниците в събитието ще се придвижват с шест ръчно рисувани каруци от Арбанаси до манастира.

За сватбата на Ива и Георги ще се говори дълго

За сватбата на Ива и Георги ще се говори дълго

Основна част от традициите са свързани и с гощавката. За огромния брой гости, които се очакват, са подготвени 4000 глинени купи и чаши, както и дървени лъжици. По поляните ще бъдат опънати месали, претрупани с вино, погачи, сирена, телешки и агнешки чевермета. Освен това, присъстващите на най-мащабната сватба у нас ще имат възможността да хапнат боб по хайдушки, който е приготвен лично от шеф Виктор Ангелов.

Както се досещате, готвенето за хиляди души едновременно е голямо изпитание и за мастър като него. Първото премеждие е съда, в който да бъде сготвена гозбата. За целта Димов ще осигури своята най-голяма тава в света. Тя побира над 2 тона храна и се транспортира със специален камион, пише blitz.bg.

А какво е българска сватба без народна музика? За доброто настроение на всички присъстващи ще се погрижат едни от най-добрите гайдари и квартет „Славей“. В разгара на купона е предвидено невиждано надсвирване, което ще се чуе надалече.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар