Китай преследва топ милиардер! Няма да повярвате за какво го гонят

Гласувайте за статията

Китай преследва топ милиардер заради разкрития за корупция

В Китай, партията е над всичко. И всяко посегателство върху нея се заплаща със смърт.

Червена заповед е издадена от Интерпол за китайския милиардер Гуо Венгуи, който заплашил, че ще разкрие корупцията на китайската управляваща комунистическа партия.

Заповедта е издадена преди неговото интервю за американската станция „Гласът на Америка“. Интервюто за „Гласът на Америка“ е било на китайски език. След 80 минути обаче, то е било прекъснато, въпреки, че е било планирано да продължи 3 часа.

Този ход на изданието моментално предизвиква съмнение, че тук е имало намеса от страна на Китай, макар станцията да го опровергава, предава AP.

Интервюто е направено шест часа след като говорителят на Министерството на външните работи на Китай, Лу Бани, съобщава, че Интерпол е издал червена заповед за Гуо.

Обвинението е, че е подкупил бившия разузнавателен служител Ма Циан, който е бил уволнен заради корупция.

Гуо е магнат с недвижими имоти и е на върха на кариерата си. Той е 73-я най-богат човек в Китай.

През 2014 г. той изчезна от публичната сцена. Появи се през последните месеци, твърдейки, че притежава доказателства за корупция по върховете на властта. Многократно твърдеше, че разполага с документи, които иска да оповести пред обществото, заради благото на Китай. Тази година дори си направи и профил в Twitter, където редовно критикува управляващите органи в Китай. Предвид факта, че в Китай тази социална мрежа е забранена, проблемът изглеждаше несъществуващ.

Но тъй като милиардерът отново предизвика брожения с изказвания срещу правителството, властите поискаха международна заповед за задържане. Каква ще бъде съдбата на Гуо не е ясно, но е факт, че той се превърна в трън, в петата на властта.

Китай преследва  топ милиардер заради разкрития

Китай преследва топ милиардер заради разкрития

И е на път да бъде съден за престъпления срещу държавата.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар