Защо Ердоган отдалечава Турция от ЕС: Неоосманизмът превзема страната?

Гласувайте за статията

Турция се превръща в султанат на Ердоган, а мечтите на президента стават плашещи

Дворец за 600 000 000 долара, чай за 1800 евро, чаши от злато по 300 евро всяка — президентът на Турция Реджеп Ердоган наистина си живее като цар. Освен, че има собствен клуб, собствени петролни кладенци, а вече и цяла държава, той започна да възражда твърде агресивно османската мечта.

След изборите в Турция Реджеп Тайип Ердоган получава по-големи правомощия. Сега възникват страхове, че Анкара все по-бързо се отдалечава от съюза. И проявява все по-явни панелинистични претенции.

Една от причините за тези действия на държавния лидер, е амбицията му да изгради своя собствена империя. И след като ЕС вече десетилетия отказва да покани ислямска държава в „християнския“ си съюз, той е твърдо решен да отвърне на удара.

Професорът по международни отношения в университета Галатасарай в Истанбул, Али Фаик Демир вече отправи предупреждение към Европейския съюз. Макар, че съюза не подкрепя резултата от референдума, добре е ЕС да бъде внимателен във връзка с бежанската криза. Съществува вероятност, според която Ердоган би предизвикал нова криза, която ще доведе до катастрофа за Европа…

„Европейските страни са загрижени по въпроса за бежанците от Сирия. Ако Турция бъде оставена сама да взема решения, Европа ще се сблъска с повече бежанци. А Европа не иска да види това“, казва той.

Разделяй и владей

Разделението в ЕС и бежанската вълна като причина, която да доведе до разпад на общността е най-добрата маша, която Ердоган може да използва срещу съюза. Една разделена Европа е много по-податлива на чужди влияния. Турско, руско, американско…

От друга страна, отслабване на страните от Балканите, които нямат своя армия и тънат в дългове, ги прави лесни мишени на различни чужди влияния.

А по време на изборите маса политици използваха подобни постановки в предизборните си речи. И не бяха малко тези, които се опитаха да всеят разкол в иначе мирни райони, където различните етноси съжителстват спокойно и в разбирателство от десетилетия. Включително и Ердоган, чието желание да види Турция мощна и силна, стъпила здраво не само в Азия, но и в Европа.

Прекрояването на Европа изглежда толкова невъзможно, колкото и анексирането на Крим от Русия. Но в Косово назряват бунтове, Босна и Херцеговина се тресат заради конфликти между бунтовници и власт. А в Тирана един лидер сънува Велика Албания. И в Македония и Полша се прокрадва призракът на разделението.

Ердоган османизира Турция?

Ердоган османизира Турция?

С хилядите безпомощни бежанци,  с които Турция заплашва във всеки момент , на лидерите в ЕС им е все по-трудно да останат заедно. И единни, когато това е по-важно от всичко друго.

 

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар