Ердоган спечели референдума в Турция (Какво следва?)

Гласувайте за статията

Ердоган се добра до пълна власт в Турция

Ердоган успя да победи на референдума в южната ни съседка

Ердоган успя да спечели референдума в Турция. Президентът на южната ни съседка се сдоби с огромна власт след като близо 52% от сънародниците му подкрепиха поисканите от него конституционни промени.

От прокюрдската Демократичната партия на народите (ДПН) заявиха, че какъвто и да е крайният изход от допитването, те ще оспорят две трети от подадените гласове, защото „има индикации за изборни манипулации в рамките на 3-4%“.

По рано в неделя, Централната избирателна комисия (ЦИК) на Турция прие много дискутирано, и оспорвано решение, че бюлетините, които нямат официалния печат на комисията ще бъдат приети за валидни и ще бъдат преброени. Специалисти определиха това решение за безпрецедентно.

Европейският съюз от своя страна призова правителството на Турция да търси възможно най-широко национално съгласие след като президента Реджеп Тайип Ердоган, макар и с малко, се оказа победител на референдума за конституционни промени, които ще му дадат допълнителни властови правомощия.

Ердоган„С оглед на близките резултати на референдума и дълбоките последици на конституционните промени ние…призоваваме турските власти да търсят възможно най-широко национално съгласие при тяхното прилагане“, гласи съвместно изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и комисаря за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан.

Освен това след положителния отговор, който гражданите на Турция дадоха на предложените конституционни промени, водещи германски политици в Брюксел от Съюза (ХДС/ХСС), „Левица“ и Свободната демократическа партия призоваха за прекратяване на преговорите за членство в Общността, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, предават от Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар