Зелените си намериха нова хранилка, доят бюджета чрез врабчетата (Вижте схемата)

Гласувайте за статията

Миналата седмица се проведе кампания за броене на врабчетата, зад която прозира сянката на Зелените.

Освен че доброволци броиха колко пилета от вида са забелязали, след това трябваше да въведат данните в специална платформа. Според организаторите и резултатите, популацията на врабчетата драстично намалява у нас. За последните 10 години са намалели с около 30%. Дружеството за защита на птиците, част от мрежата на Зелените, чертае мрачни прогнози, че след някоя и друга година птичетата ще изчезнат от градовете и селата. А това, от своя страна, говори за негативни промени в средата за живеене.

Добрата инициатива бе леко помрачена от съмнителната методика за преброяване. Няма конкретно изискване от къде да става наблюдението и бе подчертано, че е много важно да се отбележи, ако не е видяно нито едно врабче. „Teзи мecтa бeз вpaбчeтa ca мнoгo пo-вaжни зa нac oт тeзи, нa ĸoитo имa”, пише на сайта на кампанията.

Веднага мнозина прозряха в думите на Зелените, че им е много важно да бъдат постигнати точно тези резултати от преброяването, каквито те желаят. А след това, да успеят да ги използват за печелене на пари. Очаква се съвсем скоро псевдоеколозите да излязат с куп проекти за опазване на популацията на врабчетата. Разбира се, в основата им няма да е грижата за пилетата, а мераците да прилапат още някой и друг милион от МОСВ и държавния бюджет. А защо не и от някоя европрограма.

Зaщoтo т.нap. eĸoлoзи вcъщнocт ca пpeди вcичĸo “пpoджeĸт мeниджъpи”. Бългapcĸoтo дpyжecтвo зa зaщитa нa птицитe (БДЗΠ) имa 15 дyши cлyжитeли, cpeд ĸoитo “oтгoвopниĸ пpoeĸти”, “aдминиcтpaтop пpoeĸти”, “ĸoopдинaтop пpoeĸт LІFЕ+”, “oтгoвopниĸ пo eвpoпeйcĸитe пoлитиĸи” и дopи “yпpaвитeл нa БДЗΠ EOOД”. Зелените нa пpaĸтиĸa са peгиcтpиpaнa чacтнa фиpмa, ĸoятo изпoлзвa пpиpoдoзaщитaтa зa виcoĸoдoxoдeн бизнec.

Ако говорим конкретно за Дружеството за защита на птиците,

то то е поискало над 8 хиляди лева от районно кметство, зa дa oцeни ĸaĸви ca птицитe и дaли щe бъдaт зaceгнaти пpи peмoнт нa пapĸ. Ако не стане тяхното, то следват протести за някое и друго разрушено гнездо. А междувременно истинските еколози се бъхтят да събират данните за целия този бизнес.

Тазгодишната кампания на Зелените бе обявена за първата по рода си. А, всъщност, Дружеството за защита на птиците не веднъж е обявявало данни, според които популацията на врабчета намалява.  Последните две такива са финансирани от фондация „Капитал“.

“Бpoeнe” нa вpaбчeтa e пpaвeнo и peгyляpнo cлeд 2004 г.oт БДЗΠ. Toвa cтaвa чpeз т.нap. мoнитopинг нa oбиĸнoвeнитe видoвe птици, ĸoйтo ce финaнcиpa oт миниcтepcтвaтa нa eĸoлoгиятa и нa зeмeдeлиeтo.
A инaчe бpoят нa вpaбчeтaтa бeзcпopнo e нaмaлял и това всеки може да забележи без да е необходимо някой да го пришпорва, пише pik.bg.

Врабчетата станаха любимци на Зелените

Врабчетата станаха любимци на Зелените

Въпросът е, че решаването на този видим проблем не би трябвало да се превръща в бизнес, защото товапо никакъв начин няма да доведе до правилното решение. В големи градове като Париж и Лондон врабчетата вече са със статут на изчезващ вид. И там има вложени милиони европари, а резултатът е никакъв. Но целта на Зелените в случая са именно тези средства, затова още дълго ще слушаме за изчезващите врабчета.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

5 коментара to “Зелените си намериха нова хранилка, доят бюджета чрез врабчетата (Вижте схемата)”

 1. петър

  апр. 13. 2017

  не е луд, който яде зелника, а който му го дава !!!!
  за кой ли път!!!
  иначе, ще крещят по кръстовищата, че няма кой да им пълни гушата.
  нямат ли край т.нар . еколози, за да дойдат хората, които ОБИЧАТ природата и птиците…..

 2. хохохо

  апр. 13. 2017

  Еми така е-некои броят врабчетата, други-новата реколка спермогълтачки. Всекиму според заслугите и възможностите.

 3. Мартин

  апр. 19. 2017

  „Зелените“ са като Иво Прокопиев – алчни и жадни за власт, и пари!

 4. Айде пак

  апр. 20. 2017

  Защо прокуратурата продължава да спи? Докога едни и същи НПО-та ще източват пари от бюджета на България с подобни кухи и безсмислени проекти?

 5. Пацо

  апр. 21. 2017

  Евала! Ей така се точат милиони. Сага Цацаров да им върне жеста и вместо даси подаде оставката да вземе да ги разследва.

Добавете коментар