Турция: Имаме решение за спиране на химическите атаки в Сирия

Турция предложи свое решение за ситуацията в Сирия
0

Турция обяви, че има решение за спиране на химическите атаки в Сирия – да се смени президента

Турция отправи яростни обвинения към Дамаск, че Сирия притежава химически оръжия. Според ръководителя на турската дипломация, единственият начин да се спрат новите атаки, е Асад да бъде свален.

Както е известно, за Анкара Асад се оказа повече от проблем с миграционната криза. Подкрепата, която правителството оказва на някои кюрдски организации, отдавна е трън в петите на турските властите.

Турският министър на външните работи, Мевлют Чавушоглу заяви, че сирийците притежават още химическо оръжие. Той каза, че трябва да бъдат предприети мерки, които да предотвратят използването на такива оръжия в бъдеще. Още повече в близост до територията на Турция.

Подробности за химическите оръжия в Сирия и къде са разположени, са били дадени от турските разузнавателни служби.

В разговор за турската държавна телевизия, външният министър заяви, че спешно трябва да бъде поставено преходно правителство в Сирия. Причината е, че „риска от употреба на химическо оръжие ще остане същата, докато Башар Асад е на власт“.

Да припомним, че турците бяха изумени от американския ракетен удар в Сирия, но го приветстваха. Анкара дори обяви, че веднага искат да се присъединят към акцията. Целта е да бъде свален режимът на сирийския президент, който се крепи само благодарение на Русия. А мотивите на Москва са ясни – не иска да губи сферата си на влияние в Близкия изток.

Белият дом многократно съобщаваше, че има възможност да бъдат направени нови ракетни нападения на позициите на сирийската армия. В това време Русия и Иран яростно се противопоставяха на тези действия. Стигна се до влошаване на руско-американските отношения и едва след среща между американския държавен секретар и Путин, ситуацията се успокои. При все това обаче, мнозина мислят, че Асад трябва да бъде свален от власт.

Турция предложи свое решение за ситуацията в Сирия
Турция предложи свое решение за ситуацията в Сирия

А Турция е категорична, че химическите оръжия на Сирия трябва да бъдат унищожени окончателно.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.