Загадката Еверест: 10 неща, които трябва да знаете за него

Загадката Еверест: 10 неща, които трябва да знаете за него
5 (100%) 1 vote

Еверест е най-високия връх в света, но и той продължава да има тайни

Еверест вероятно е най-високия връх в света, а и най-голямо предизвикателство за алпинистите. Планината, а и върхът, крият тайни, които малцина знаят. Представяме ви 10 любопитни факта за Еверест. И ако сте начинаещи алпинисти, едва ли сте чували за тях.

1.

Със своята височина от 8848 метра, връх Еверест е най-високата планина в света. Всяка година през пролетта, стотици хора от цял свят посещават Непал с надеждата, че успешно ще се изкачат на върха на света. Но доста от тях не успяват да стигнат до там.

2.

Еверест се намира в зона, наречена долината Кумбу. Това е част от планината Хималаи, която е дом на 8 от 10-те най-високите планини в света.

3.

На южните склонове на Еверест се намира големия ледопад Кумбу. Единственият начин да стигнете до върха е именно от южната страна на Еверест е да се изкачите по този водопад от лед. Кумбу се състои от големи ледени блокове, но той постоянно се движи и променя – затова е известен като най-опасните 1.6 км в света.

4.

Тъй като Еверест е най-високата планина в света всички катерачи трябва да се аклиматизират. Причината е да свикнат телата с липсата на кислород на големи височини. Процедурата включва аклиматизация с постепенно изкачване в продължение на няколко дни или седмици.

Как започва всичко?

5.

Групата лети от Катманду до Лукл (2880 м) с малък самолет или хеликоптер. След това започва десетдневното изкачване през долината Кумбу до базовия лагер на Еверест (5360 м). Там средно отиват пет по часа на ден.

6.

След като стигне до базовия лагер, групата започва процеса на въртене. Това означава изкачване до къмпинг Едно или Две, където прекарват нощта. След това отново се връщат в базовия лагер. С всяко завъртане се изкачват до все по-висока надморска височина, докато накрая не се отправят към спечелването на върха.

7.

Всеки път, когато правят ротация, алпинистите и техните ръководители трябва да минат през ледения водопад Кумбу, нещо, което е изключително опасно. Изкачването на Кумбу става вечер, когато е студено. Това се прави, с цел да се намали опасността от падане на ледени блокове.

8.

От първото завоевание на върха през 1953 г., в опитите си да завладеят Еверест са загинали 287 души. Повечето са загубили живота си поради падания, лавини и тежки височинни заболявания.

9.

Липсата на кислород на големи височини може да доведе до събиране на вода в белите дробове или в мозъка.

Еверест

Еверест

10.

Пилотите на Еверест управляват В3 хеликоптери, които са известни с отличното си представяне на високи надморски височини. Но дори те могат да летят до височина само от 7 км.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар