Преди ИДИЛ сектата "Райски порти" вербува най-масовите самоубийци на планетата

ДАЕШ/ИДИЛ далеч не са първата организация, която подтиква психически нестабилни хора към самоубийство. Нито пък са единствените, които промиват мозъци и пращат хора на сигурна смърт с обещания за вечен живот. Много преди тях една секта под името "Райски порти" успява да причини едно най-масовите самоубийства на планетата. Преди двадесет години полицията в Сан Диего получила анонимно обаждане от телефонна кабина. Подателят твърдял, че десетина души са се самоубили в църква в района на Санта Фе. Два часа по-късно, заместник-шерифа Робърт Бранко пристигнал в имота и видял ужаса сцената - трупове на хора, умрели по време на ритуала смърт. "Изглежда, че няма оцелели", обявил чрез полицейското радио той. Разследващи са открили 39 тела - 21 жени и 18 мъже, на възраст от 26 до 72 години. Това е най-голямото масово самоубийство на американска земя.

Странно и шокиращо откритие

Всяко от телата лежало на легло, облечено в черни, долни панталони, черна туника и маратонки за бягане. На всеки от покойниците в джобовете са открити по-точно 5,75 долара, а на всички ръце имало гривни с надпис" Heaven's gate away team" (тимът, който отива към Райската порта). Райската порта е името на сектата, водена от Маршал Епълуаът и Бони Нилс. Краят на тази секта съвпадна с появата на кометата Хейл-Боп през 1997-ма година. Епълуайт успял да убеди своите 38 привърженици да се самоубият, за да могат душите им да се качат на кораба, за който вярвали, че се намира в кометата. А самата тя носела Исус. Именно това била и причината, част от изследователите да определят култа като "НЛО — култ", а не като опасно религиозен. Зловещите находки в онзи ден обаче не били само тези. Освен телата, на мястото били открити и видеоклипове с последни думи на привържениците. В тях те обясняват, че очакват космически кораб, който ще ги отведе до извънземен кораб.

Нещата стават и още по - шокиращи.

Макар членове на култа да са привидно откъснати от външния свят - семейството и приятелите си, те далеч не са толкова изолирани. Тяхното последно общо хранене е "последна вечеря" в ресторант в близост до тяхното седалище в Санта Фе. Всички членове на култа си поръчали еднаква храна - пуешко месо със салата, а за десерт - чийзкейк спомня си сервитьора, а с това ястие всички пили и студен чай. "Държаха се като приятни, приятелски настроени хора. Никой от тях не изглеждаше тъжен или депресиран" - описват ги свидетелите, когато по-късно станало ясно, че това е последната им среща преди самоубийствата.

Принудително безбрачие

Епълуайт и други членове на култа са се подложили на принудителна операция, за да си гарантират факта, че ще останат неженени. Епълуайт, който е работил като преподавател по музика в университет, малко след това е бил уволнен от работното си място, след като администрацията разбрала, че той се е впуснал в любовни отношения с ученик - момче. И дори му давал лекарства, за да оправдае своите наклонности. [caption id="attachment_513680" align="aligncenter" width="558"]Масов култ убива десетки, много преди създаването на ИДИЛ Масов култ убива десетки, много преди създаването на ИДИЛ[/caption]

Самоубийствата са продължили три дни

Въпреки че 39-те членове на тази странна секта са били открити в сряда, 26 март, 1997-ма година, аутопсията показала, че не са умрели едновременно. Те започнали да си отнемат живота в неделя, а Епълуайт се самоубил като един от последните, но не и последен.

Сайтът на култа е активен и до днес

Най-странното е, че сайтът на култа остава активен в интернет. И продължава да се поддържа от американска компания, която има за задача, да го държи в работещо състояние. И е получила предварително заплащане за това. Става дума за компанията Хайер Сорс, където се смята, че са работели двама от участниците в култа. Но никой не знае какво е станало с тях. Клиентите описват служителите в Хайер Сорс като професионалисти, експерти, които просто изглеждат малко "странно". Според спекулациите, става дума за двама членове на култ -, Марк и Сара Кинг. "Информацията трябва да бъде на разположение на човечеството до тяхното завръщане", посочват администраторите на сайта. И добавят, че те не знаят кога ще се случи това, но заинтересованите могат да потърсят информация по въпроса.