Нови открития за Марс! Установиха как планетата е останала без атмосфера

Гласувайте за статията

Марс е загубил атмосферата си, но възможно ли е това да се случи и на Земята?

Марс губи атмосферата си, но това може да се случи и на Земята. Учените откриха нови подробности около случващото се там.

Установено е, че в атмосферата на Марс е имало значително количество аргон. Като инертен газ той не реагира в контакт с други атмосферни газове или повърхността.

В един период от миналото по-голямата част от атмосферата на Марс е изчезнала във Вселената. Тя е представлявала смес от газове, които могат да създадат атмосфера, необходима за развитието на определена форма на живот. Това се казва в един научен анализ, публикуван в списание „Сайънс“.

Авторите на изследването смятат, че атмосферата на Марс е съдържала голямо количество въглероден диоксид. Той е създавал парников ефект, затопляйки планетата до ниво неподходящо за развитие на някакви форми на живот. В последствие, силните слънчеви ветрове са предизвикали намаляване на електромагнитното поле на планетата. И са допринесли за унищожаването на атмосферата на Марс.

Самата планета е една от най-изследваните в последните години. Бяха изпратени совалки и до други планети от Слънчевата система, но нито една от тях не е била толкова добре проучвана. И в момента дори се изгражда проект за колония на Червената планета.

Междувременно, според проучването, което е било направено става ясно, че в атмосферата на Марс е имало значително количество аргон. Като инертен газ той не реагира при контакт с други атмосферни газове или повърхността. Учените все още са на мнение, че тук има много въпроси без отговор.

Смята се, че, за да изчезне аргона от атмосферата на Марс, единствената причина може да бъде, че е бил подложен на абразивните влияния на слънчевия вятър.

Марс е загубил атмосферата си заради слънчев вятър

Марс е загубил атмосферата си заради слънчев вятър

И именно той е причинил отслабването на магнитното поле и е довел до изчезването на атмосферата, смятат авторите на изследването.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар