Испания омекна пред Шотландия заради Гибралтар

Гласувайте за статията

Испания смекчи това за независимостта на Шотландия заради Гибралтар

Разделянето с ЕС на Британия, доведе до тежки последствия за останалите страни от съюза.Испания, която беше непримирим противник за разделянето с Шотландия, неочаквано смени тона и то заради Гибралтар.

Испания изненадващо да смекчи тона относно своето несъгласие за независимостта на Шотландия. Причината бяха неясните отношения с Великобритания относно Гибралтар.

От дълго време Мадрид се счита за пречка за независимостта на Шотландия. А нейните граждани на референдума с убедително мнозинство обявиха, че не искат да излизат от ЕС.

В неделя премиерът на Испания не искаше да говори за ветото около Гибралтар, но позицията на ЕС по този въпрос оцени като положителна. „Когато Великобритания напусне ЕС, европейски партньор ще е Испания. Тогава ЕС е длъжен да вземе в предвид испанската страна относно Гибралтар”, каза той в интервю за El Pais.

До тези изявления се стигна една седмица, след като между Лондон и Мадрид напрежението нарастна. Причината беше въпроса за британския анклав Гибралтар, позициониран на южния испански бряг.

Европейският съюз смята, че след Брекзит, без одобрението на Мадрид не може да се осъществи никакво споразумение между ЕС и Великобритания, което се отнася до Гибралтар.

В петък Брюксел предложи право на вето на Испания за бъдещите отношения на Гибралтар с ЕС. Освен това Мадрид ще има големи правомощия над британския анклав. Когато това се случи този въпрос вече няма да бъде вътрешен за ЕС.

През 1713 г. Испания е предала Гибралтар на Обединеното кралство. От дълго време обаче изисква да й бъде върната тази малка територия.

Великобритания пък е „твърдо“ решена да си запази Гибралтар. Това заяви в неделя британската министър-председателка Тереза Мей.

Гибралтар се оказа ябълката на раздора между Британия и Испания

Гибралтар се оказа ябълката на раздора между Британия и Испания

„Министър-председателят каза, че никога няма да се съгласи на договор, който би включвал предаването на Гибралтар под суверенитета на друга държава.“, заяви говорителката на премиерката.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар