Какво се случва, ако попаднете в черните дупки?

Черните дупки далеч не са толкова опасни. По-голямата част от хората вероятно очакват в този момент да умрат. Но реалността е далеч по-различна от всичко, което можете да си представите, пише ВВС.

Черните дупки

Най-четената новина на ВВС Earth за 2015 г. обяснява съдбата на един междузвезден пътник, който е паднал в черна дупка. Наскоро ВВС Earth отново разказа историята на Аманда Гифтер. Мнозина от нас поне веднъж в живота, са се питали какво се случва във вътрешността на черната дупка. И какво би се случило, ако някой от нас попадне в нея ... Очакванията са почти идентични при всички: настъпва смърт. Но реалността е далеч, далеч по-необичайна. Същият момент, когато бихте влезли в черните дупки, реалността би се разделила на две части. В едната част, в същия момент бихте били изгорени, а във втория, бихте започнали да падате невредими. Черната дупка е място, където не важат законите на физиката, каквито ги познаваме. Айнщайн открил, че от тежестта на изкривяване на пространството, системата пространство-време в черната дупка се изкривява до такава степен, че тя се превръща в дупка и в самата реалност. След като изразходват цялото си гориво за ядрен синтез, в някои случаи, зад най-масивните звезди може да остане материя с толкова изключително висока плътност, която под действието на собствената си маса продължава да се разпада от само себе си и най-накрая може да улови системата пространство-време. Гравитационното поле на такъв остатък от звездата става толкова силно и мощно, че успява да улови и фотоните, т.е. светлината, така че зоната около звездата става напълно тъмна, откъдето идва и името на това астрономическо тяло — черна дупка.

Хоризонт на събитията

Границата на такава дупка се нарича хоризонт на събитията. Става дума за територия, в която черната дупка с помощта на гравитацията е в състояние да попречи на светлината да избяга в Космоса. Хоризонтът на събитиятавсъщност е "изгаряне" на енергия, тъй като квантовите ефекти на ръба се превръщат в невъобразимо силен ток на разпалени частици, които се излъчват обратно към Космоса. Тази поява се нарича Хокингова радиация, според физика Стивън Хокинг, който я е предвидил в теоретичните изчисления. Той прогнозира също, че ако й се "даде" достатъчно време на черната дупка, след десетки милиарди години чрез радиация тя вероятно ще "изгори" цялата си маса и в крайна сметка ще изчезне. В същото време, пространството отвъд черната дупка ще продължи да се променя до неузнаваемост. Колкото по-дълбоко се слиза в черната дупка, толкова повече пространството става по-изкривено, до самия й център. Където пък става безкрайно извито. Такова явление се нарича "сингуларитет". [caption id="attachment_512945" align="aligncenter" width="592"]Тайните на черните дупки Тайните на черните дупки[/caption] В този момент, т.е. на това място, времето и пространството стават безсмислени категории, а законите на физиката, каквито ги познаваме, са напълно неприложими. Просто защото изискват наличието на пространство и време. Какво се случва там, никой не знае. Друга вселена? Безкрайно забвение? Никой не е сигурен.