Гибелна красота: Тази река е в цветовете на дъгата, но крие смърт

Гласувайте за статията

Гибелна красота: Тази река е в цветовете на дъгата, но крие смърт

01океан. И изглежда невероятно, но е също толкова опасна за хората.

Вече пет хиляди години в района около Рио Тинто в Андалусия има миньори, които добиват злато, сребро, мед и други ценни метали. В резултат на това, водата е замърсена с тежки метали и скрап от киселина, която се характеризира с необичайна окраска на цветовете.

Водите на реката изглеждат великолепно, но в същото време е изключително опасна за хората. По поречието й пък рядко се виждат дървета, тъй като водите не са подходящи за живи организми.

Реката извира от планинската верига Сиера Морена в Испания. Поречието й е дълго около 100 км, а се влива в залива Кадис в Атлантическия океан.

Поради високата киселинност на водата, реката е опасна за хората. Но това не означава, че в нея няма живот. Напротив, в нея оцеляват анаеробни бактерии, които се хранят с желязо и сероводород от камъните в речното корито.

Тези форми на живот неочаквано са се приспособили към високото киселинно съдържание на водата. Освен това оцеляват без проблем в среда смятана за неблагоприятна от гледна точка на днешната биология. По повърхността на скалите, които са разположени в речното корито се съдържа и известно количество желязо, както и серни минерали. Върху тях растат бактериите. Именно поради това се е появил и странния червен цвят на самата вода

Гибелна красота: Река в Испания се оказа най-смъртоносна в страната

Гибелна красота: Река в Испания се оказа най-смъртоносна в страната

Това прозрение е особено интересно за астробиолозите, които вярват, че условията на живот в Рио Тинто приличат на тези на Марс или Юпитер. Дали наистина водите на реката повтарят литосферата на двете планети не е ясно. Но със сигурност ще бъде интересно да се види.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар