ЦИК анулира над 160 000 бюлетини: Невалидни са!

Гласувайте за статията

ЦИК с ново преброяване на протоколите, анулираха над 160 000 гласа

Според говорителя на ЦИК Камелия Нейкова вече тече повторната обработка на протоколите. Над 160 000 бюлетини бяха обявени за невалидни. При все това не са открити съществени грешки или поправки в протоколите и не се очакват значителни промени в изборните резултати.

При 100% обработени протоколи резултатът е следният: ГЕРБ — 32,65%, БСП-27,20% БСП печелят в 7 области, ДПС в 3, а в останалите, водеща е ГЕРБ.

При това положение, в парламента влязоха пет партии — ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти и новото движение на Веселин Марешки — ВОЛЯ.

След повторното преброяване на бюлетините, излязоха и други данни за изборите.

Както винаги, изборния ден не мина и без нарушения. Едната група нарушения бяха за агитация, а другата беше свързана с работата на секционните комисии. „Бяха взети мерки и бяха дадени указания“, посочи Нейкова и даде пример с две секции в Турция. Там се е наложило прекъсване на гласуването, докато се възстанови реда.

Броят на недействителните гласове при последното преброяване е 169 000, което е по-малко от предните избори. За сметка на това избирателната активност е била доста ниска, въпреки че вотът е задължителен.

До края на днешния ден се очаква да приключи и процесът на повторно въвеждане на данните от протоколите на ЦИК. Там, където има несъответствия между вписаните в протоколите данни и въведените в системата на преброителя, ЦИК трябва да направи анализ на тези несъответствия, обясни Нейкова.

Едва след това, комисията трябва да вземе решението, с което да обяви финално изборните резултати по разпределението на гласовете по партии и коалиции, и броя на получените мандати за всяка партия.

Според Нейкова това трябва да се случи до 30 март. Кандидатите, които са участвали в изборните листи в два района, трябва да заявят от кой район желаят да бъдат обявени за избрани.

ЦИК анулира над 160 000  невалидни бюлетини

ЦИК анулира над 160 000 невалидни бюлетини

До 2-ри април трябва да се обявят и имената на новоизбраните народни представители.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар