След референдума на Слави, преференциалния вот си каза своето

Мажоритарни избори може и да нямаше след референдума на Слави този месец, но преференциален вот — да. Гражданите масово изразиха мнението си, че държат да гласуват за личности, а не за партии. На десетки места в страната, бе отразен факта, че много от избирателите са гласували с преференциален вот. Което означава, че са дали своите предпочитания за определени лица от избирателните листи, а не за водачите на партиите. И очакват да видят в парламента именно тях. След като референдума на Слави за промяна за изборната система в България не успя да мине в парламента, гражданите все пак намериха начин да изразят своя глас. Голяма част от тях дадоха превес на преференциалния вот, а не на партиите като цяло. И мнозина очакват да видят в парламента лицата, за които са гласували, а не непознати партийни фигури подредени някъде отпред в листата. Така например, кандидатът на ГЕРБ Владислав Николов беше избран чрез преференция. В предаването по Нова телевизия той сподели, че след като толкова много хора са дали глас за него, той не смята да се оттегля в полза на по-високо стоящ от него кандидат. Същото се случи и с момчето от Червен бряг, както нарича себе си другият новоизбран депутат Пламен Тачев. Всъщност за него това ще е четвърти мандат, но той отново е избран с преференции.

Объркани сметки

Заради преференции имаше размествания и в БСП. Например Чавдар Велинов, който е под номер 10 в листата, бе избран с огромно мнозинство. По ирония на съдбата, същият беше и номерът на левицата. Оказа се, че много хора са отбелязали и двете цифри, гласувайки за конкретна личност и партия едновременно. Удар право в целта направи и Георги Стоилов от Русе. Безработен е, с две висши образования. С феномена 10-10 той има реалния шанс новото му работно място да е в парламента. В Стара Загора ситуацията се повтори. Донка Симеонова от Казанлък ще бъде депутат в новия парламент. Тя беше десета в листата на БСП и измести втория Георги Гьоков с помощта на преференции. При ДПС феноменът 15-15 също заработи, като деветата в листата Елифе Кискинова измести втория Шендоан Халит. Но тъй като ДПС ще вземе само едно място от Стара Загора, то ще отиде при областния лидер Халил Летифов. И за да няма изненади кандидатите на ГЕРБ в Стара Загора бяха с номера от 1 до 10 и от 12 до 22. Намериха причина кандидатът с номер 11 да бъде изваден от лисата на партията. В Кърджали като 10-ти в бюлетината с №10 на БСП, Милко Багдасаров също размести крайното класиране. Заради преференциите, той вече е втори в подреждането на листата. Същият феномен праща и бившия кмет на Пловдив, Спас Гърневски в следващия парламент.

Феноменът 9-9, 10-10

Феноменът 9-9, 10-10 и 11-11 не подмина и други областни градове. Така в Бургас учителката Ася Пеева получи подкрепата на 6000 души, а Ангел Исаев от ДПС е девети в листата на партията с номер 9. Пред bTV, той заяви, че лично познава всичките над 4 хиляди избиратели, които са гласували за него. И няма търпение да влезе в новия парламент. [caption id="attachment_512628" align="aligncenter" width="556"]След референдума на Слави, 1 милион избираха с преференциален вот След референдума на Слави, 1 милион избираха с преференциален вот[/caption] Феноменът 10-10 се повтори и при Димитър Стоянов, който е бил председател на общинския съвет на БСП от 2007 до 2011 г. Преференциите объркаха сметките на много партии и доведоха до големи размествания в листите. С тях обаче и народът напомни, че не е забравил за референдума на Слави. И иска да гласува за личности, а не просто за партии.