Стартовата заплата на депутатите от 44-то Народно събрание ще ви остави без думи

Гласувайте за статията

Не случайно борбата за депутатско място е толкова ожесточена

Със сигурност стартовата заплата на депутатите от 44-то Народно събрание ще ви остави без думи.

Оказва се, че депутатите в бъдещия парламент ще взимат по 3 099 лева месечно.
Това обаче далеч не е окончателното месечно възнаграждение на депутатите от новия парламент.

Онези, които успяха да съберат повече гласове по време на неделния вот и се докопат до парламента, ще останат изключително доволни от възнаграждението.
Не случайно битката за депутатско място е доста ожесточена. Припомняме, че председателят на 43-то Народно събрание не успя да се добере до новия парламент.

депутатите

Не случайно борбата за депутатско място е толкова ожесточена

Владислав Николов, който измести Цецка Цачева от 44-то Народно събрание заяви по-рано днес в ефира на Нова тв, че няма никакво намерение да й отстъпи мястото си.
Той аргументира решението си с това, че хората са му гласували доверие по време на вота в неделя и той не може да предаде доверието им.

Разбира се никой не би отстъпил топлото и удобно депутатско място на някого другиго.
Освен заплатата, която получават дори и да дремят цял ден на столовете, депутатите ползват и още редица преференции.

Да се върнем обаче отново на месечните депутатски възнаграждения. Както вече споменахме заплатата на народните представители стартира от сумата 3 099 лева. Към нея обаче се прибавят и бонуси за всеки допълнителен пост, отбелязва „Стандарт“.

Съгласно финансовите правила на Народното събрание, депутатите получават основно месечно възнаграждение, равняващо се на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съгласно данните на Националния статистически институт.

Към основната месечна заплата на народните избраници се добавя и по 1% отгоре за всяка година трудов стаж. Така ако един народен представител има 20-годишна кариера зад гърба си, веднага увеличава заплатата си на 3 718 лева.

За членството им във всяка една комисия се добавят по още 15%. В случай, че успеят да се докопат до председателското място в комисията, получават 35%.
Ако притежават научна степен добавят по още 10%.

Към всичко това трябва да се добавят и двете заплати в размер на средната работна заплата на заетите в бюджетната сфера, които им се полагат за облекло, пише Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар