Цецка Цачева аут от Парламента! (Вижте куриоза)

Цецка Цачева аут от Парламента! (Вижте куриоза)
5 (100%) 1 vote

Цецка Цачева няма да бъде депутат в новия Парламент

Цецка Цачева се оказа аут от Народното събрание

Цецка Цачева аут от Парламента! Бившият председател на Народното събрание почти сигурно ще се размине с депутатския мандат. Причината за куриоза е преференциалния вот, който жителите на родния й град Плевен упражниха.

Макар да е втора в листата на ГЕРБ в града, тя е изместена от третия и четвъртия, които са били избрани с преференция от местните.

Традиционно Цачева е водач на листата на ГЕРБ в родния си Плевен, но след като загуби президентските избори през ноември, първото място в листата зае бившият транспортен министър Ивайло Московски.

Цецка ЦачеваПървите изборни резултати от Плевен показват, че Цачева е изместена от третия и четвъртия в листата – Пламен Тачев и Владислав Николов, които са водили целенасочена кампания за преференциалния им избор. От ГЕРБ твърдят неофициално, че на този етап няма политическо решение дали някой от тях да не се откаже за сметка на Цачева. Малко по-късно след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ бившият вицепремиер Томислав Дончев каза, че не е демократично някой, който е демократично избран да бъде каран да се отказва от мястото си.

Като се има предвид обаче, че Ивайло Московски вероятно отново ще стане министър, освободеното от него място в парламента ще бъде заето от Цецка Цачева. При това положение обаче тя едва ли ще може отново да оглави парламента, тъй като този избор се провежда преди гласуването на правителството.

Първоначалният анализ сочи, че и на тези избори ГЕРБ са потърпевша от погрешка отбелязани преференции, повтарящи номера на партията в изборната бюлетина – синдром 11/11. Избиратели на ГЕРБ явно са се презастраховали, като освен със зачеркване на №11 в квадратчето, са зачерквали и №11 в кръгчето, предвидено за отбелязване на преференции. Така например в 25-ти район в София веднага след партийния лидер Бойко Борисов, който бе водач на листата, втори се класира сложеният на 11-то място Христо Гаджев, предават от mediapool.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар