Големи протести в Русия: Путин не е държавата!

Масови протести в Русия срещу Путин
0

Масови протести в Русия срещу Владимир Путин

Масови протести избухнаха в Русия срещу Владимир Путин и правителството. Известният опозиционер и блогър в Русия — Алексей Навални призова към демонстрации срещу държавната власт. Причината е скорошен доклад, според който премиерът Дмитрий Медведев притежава луксозни вили, яхти и богатство от няколко милиарда долара.

Само през вчерашния ден руската полиция арестува най-малко 500 души. Сред тях е и лидерът на опозицията Алексей Навални. Той е участвал и в протестите в Москва срещу корупцията в руското правителство, цитира неправителствената организация „ОВД-Инфо“.

„Големи арести са в ход“, съобщават от неправителствената организация.

„Франс Прес“ от своя страна предаде от мястото на събитието и съобщи, че полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращите.

Малко след ареста, Навални пише  от своя профил в Twitter, че всичко е наред. Той призова протестиращите да продължават да се събират и да протестират: „Днешната тема е борба с корупцията“, казва Навални.

Макар да има забрана за такива събирания, народът в Русия най-накрая реши да издигне глас срещу корупцията в правителството на Медведев и Путин. Отдавна се коментира, че определени кръгове около държавните лидери се облагодетелстват за сметка на гражданите. Самото правителство не е провеждало разследване за вътрешна корупция, но народът негодува.

Навални публикува още в началото на март доклад, в който обвинява Медведев в корупция. От офиса на руския премиер обаче отговарят, че тази информация е пропагандна.

От своята интернет страница руския опозиционер съобщава, че са предвидени протести в 99 града на Русия. Властите пък забраниха провеждането в 72 от тях.

Като причини се посочват различни срещи, почистване на градовете, провеждане на концерти или митинги в подкрепа на Кремъл.

Масови протести в Русия срещу Путин
Масови протести в Русия срещу Путин

Съгласно руската конституция, принципно може да има такива протести. Но според новоприетите закони местните власти имат право да наказват организаторите и участниците на неразрешените събирания. Наказанията са глоба от 330 долара или 15 дни затвор.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.