Зелените се забъркаха и при трънското злато (Вижте какъв скандал заформиха)

Гласувайте за статията

Покрай слуховете за планове за добив на злато около Трън, Зелените не пропуснаха да се замесят.

След като станаха ясни инвеститорските намерения, Зелените се сдушиха с общинарите на Трън и започнаха да подготвят незаконен референдум. Незаконната подготовка за общественото обсъждане обаче не спряна от по-високо ниво – община Перник. От там са категорични, че действията на общината са незаконни и поставят под въпрос легитимността на избора.

Българската минно-геоложка камара изпрати писмо до всички институции, в което излага своята позиция за проведената уж „разяснителна кампания“. Според тях, Зелените и общината добре са се постарали да представят единствено позицията на Инициативен комитет Сдружение „Трън“, който е против проекта за златодобив, разработван от българската компания „Евромакс Сървисис“ ЕООД, част от Групата „Асарел-Медет“.

Общинският съвет на Трън бе решил общественото допитване по въпроса „Съгласни ли сте Община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“ да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори. Това решение бе обжалвано като незаконосъобразно от три страни пред Апелативния съд в Перник.

Той отхвърли и трите. Но щом областният управител на Перник е обжалил актовете на обшинския съвет на Трън, това автоматично ги прави незаконни. Въпреки това, трънските общинари и Зелените не спират подготовката за референдума. Цялата организация пък е за сметка на общинския бюджет, въпреки че няма основание за харчовете.

От минно-геоложката камара са категорични,

че нямат нищо против да се проведе обществено допитване. Това обаче трябва да стане по законен ред и като се представят всички гледни точки на гражданите. Добивът на полезни изкопаеми е държавна политика, която е законоустановена съгласно действащите европейски и български директиви, норми, стандарти и правила. Сред известните ползи от добивната дейност са преките ползи от изплащане на концесионните такси както за държавата, така и за местните общини, пише pik.bg.

Община Трън играе със Зелените

Община Трън играе със Зелените

Дни след като тези факти излязоха наяве, около 150 миньора излязоха на протест в Трънско. Те се обявиха и против тенденциозната и манипулативна кампания, която се провежда на територията на община Трън от Зелените организации и Боян Петров. Те поканиха алпиниста да посети Панагюрище и „Асарел медет“.

Изразиха също и притесненията си, че срещу минния бранш се води агресивна и лъжлива кампания, която застрашава целия отрасъл, както и поминъка на стотици хиляди работници и техните семейства. Миньорите са категорични, че се нуждат от инвестиции, за да оцелее района. Сега и Зелените, и трънчани и представители на миньорския бранш трябва да стигнат до решение за законно провеждане на референдума, който се отлага на този етап.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар