Политизират Евровизия: Докъде стигнаха страните в битката за слава

Политизират Евровизия, скандал между Русия и Украйна
0

Евровизия се политизира, а Украйна обмисля забрана за руската участничка

Евровизия се политизира, а в желанието си да доминират, някои държави прибягват до крайности. Заради обтегнатите отношения между Москва и Киев, Русия може да загуби правото си на участие.

Тази година Русия ще бъде представена на Евровизия от певица в инвалидна количка. „Не би трябвало Украйна да забранява влизането й в страната и участието й на музикалния конкурс“, смята Андреас Бренер.

Буквално минута преди изтичането на обявения срок държавната телевизионна станция Первий канал обяви, че Юлия Самуилова ще представлява Русия в Киев и ще шзпее песента „Flame is Burning“.

Тя е красива млада жена с голяма усмивка. Но заради злополучен инцидент от дете е в инвалидна количка.

Да се освирка такава певица би било цинично, дори да не се отнася лично за нея, а за нейната страна. Именно на това разчита и руската държава, избирайки изпълнителка с подобни проблеми за конкурса.

През 2015 година отделни освирквания се чуха и при изпълнението на Полина Гагарина във Виена, като резултат срещу агресивната руска политика в Украйна.

Миналата година пък татарката Джамала спечели симпатиите на многонационалното жури и взе първото място с песен, която по-късно се разбра, че е политическа.

Очевиден беше паралела с анексията на Крим и руската подкрепа на сепаратистите в източната част на Украйна. А и самата Джамала призна, че това е истината.

Много хора очакваха, че Русия ще се откаже от участие и точно тогава дойде изненадата. Съобщено бе, че победителката в Х-фактор Юлия Самуилова ще участва на Евровизията в Киев.

Политизират Евровизия, скандал между Русия и Украйна
Политизират Евровизия, скандал между Русия и Украйна

Остава обаче въпросът с правото й на пребиваване в страната. Предстои компетентните украински тайни служби да решат дали да й позволят да влезе в страната. Забраната за участие в Евровизията би било голям скандал и прецедент в този случай. А и ако Украйна политизира конкурса, ще си спечели доста черни точки пред Европа.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.