Румен Радев остави Брюксел без думи

Гласувайте за статията

Държавният глава е категоричен, че трябва да има ясни термини и дефиниции

Президентът на Република България – Румен Радев, остави Брюксел без думи.

Той бе категоричен, че никога не е приветствал СЕТА и не би го направил. Румен Радев заяви, че като държавен глава и пазител на българската Конституция възнамерява да сезира Конституционния съд за СЕТА (търговско споразумение ЕС-Канада).

Той уточни, че това е наложително поради факта, че трябва да бъдат направени някои промени в Конституцията. Именно Конституционният съд е този, който ще каже дали предвижданите промени са законосъобразни.

Румен Радев

Държавният глава е категоричен, че трябва да има ясни термини и дефиниции

Президентът Румен Радев посочи, че оттук нататък СЕТА е в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира.
Припомняме, че президентът взе участие в заседанието на Европейския съюз преди няколко дни.

Президентът подчерта, че трябва да е ясно, че не води загубени вече битки.
Румен Радев подчерта, че най-важното е, че СЕТА е гласувана в Европейския парламент. Той припомни, че октомври, 2016 година екс премиерът Бойко Борисов също е гладувал за СЕТА в Европейския съвет.

По повод упреците, които получи, че е приветствал търговското споразумение с Канада, президентът уточни, че декларацията не е била гласувана заради неодобрението на Полша, Доналд Туск да бъде назначен за председател на Европейския съвет.

Държавният глава е на мнение, че трябва да се научим да извличаме ползи от всяка една загуба. Той посочи, че не е толкова важно СЕТА, а решенията, които се взимат за бъдещето на ЕС в стратегическия документ, какъвто е декларацията за Рим.

„Старите“ страни-членки на ЕС са изразили опасение, че скоростта им на развитие се забавя доста сериозно.
От друга страна пък са опасенията на по-новите членки, че ще бъдат изоставени. Оставането им в периферията буди подозрение, че няма да получат достатъчна подкрепа.

Според Румен Радев и двете страни имат основания за притеснение. Той посочи, че основният му акцент е бил, че ако декларацията наистина е такъв стратегически документ, то той трябва да бъде точен и ясен. В никакъв случай не трябва да се допускат противоречия в дефинициите и термините, пише politikata.net.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар