Мистерия: Тайнствени кораби прекосяват Европа без регистрация и радар

Гласувайте за статията

Тайнствени кораби прекосяват Европа, обвити в пълна мистерия

Тайнствени кораби обвити в мистерия прекосяват Европа. И нито радар, нито регистрация може да докаже тяхното съществуване.

Товарните кораби, които „пътуват в мъгла“ в европейските води, биха могли да служат за контрабанда на оръжие, наркотици и дори хора. А водещи експерти предупреждават, че те могат да бъдат и терористична заплаха.

Данните на морската аналитична компания „Windward“ от януари и февруари казват, че 40 кораба са пристигнали във Великобритания от Либия, и то от района, където се намира северно африканския клон на Ислямска държава.

По-рано през годината, 20 кораба са преминали през либийските и сирийските води. Всеки от 60-те кораби е спрял да излъчва своето местоположение по време на пътуването.

В същото време, „Windward“ твърди, че кораби от други вътрешни пристанища са пътували 2850 километра, преди да влязат в европейските води, а 45 са стигнали до Великобритания, без да позволят да бъдат наблюдавани през предходните 24 часа, пише „Daily Mail“.

Около 300 кораба са достигнали до европейските води с невалидни транспортни документи, а 50 от тях са стигнали до Великобритания.

„Има реална тревога за това, което се случва в действителност в морето. Тази ситуация трябва да се разследва“, казва един бивш шеф на кралски флот за „Times“.

Източници, близки до вестника, твърдят, че е невъзможно да се анализира такъв голям брой кораби с наличните ресурси.

Когато корабът изключи своя радар, неговото наблюдение става практически невъзможно, освен ако сателитът не е насочен към него. А това е доста трудна задача — все едно да се търси игла в копа сено. Или танкер между стотици други кораби в оживения морски трафик.

Друг източник от морския разузнавателен център заяви за „Times“, че фактът, че Великобритания е остров още повече затруднява възможността за контрол. „Това практически означава, че патрули трябва да има буквално навсякъде“, добавя още той.

Мистериозни кораби прекосяват загадъчно Европа

Мистериозни кораби прекосяват загадъчно Европа и никой не знае какво носят

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар