Китай с мистериозни операции в Афганистан

Гласувайте за статията

Китай предизвика доста въпроси с действията си в Близкия изток

Намесата на Китай в Близкия изток става все по-подозрителна. Какво търси комунистическия режим в бившите ислямски републики, е въпрос, който все по-често мнозина си задават.

Китайски специални части изпълняват тайни операции в Афганистан.  Но какво точно правят там никой не знае. Според последните доказателства, китайски специалисти в момента се намират в източната част на Афганистан, за което е наясно и Пентагона. Само, че всички мълчат по този въпрос.

Тайни съюзи или нови приятелства?

До миналия месец правителствата на Китай и Афганистан упорито твърдяха, че в Афганистан няма китайски специалисти. Но наскоро Китай призна, че нейни оперативни работници изпълнят противотерористични операции на общата граница.

Рен Гуагинаг, говорител на Националната армия на Китай дори е потвърдил, че е имало учения. И въпреки, че Пекин упорито отрича твърденията за военни действия на територията на Афганистан, в медиите се е появила непотвърдена информация, че китайски войници са спасили американски специални части на тази територия. По всяка вероятност тези истории не са верни, но ясно показват, че зад китайските дейности в този регион може би има нещо повече от това, което изглежда.

Китай дава десетки милиони долари помощ на афганистанските служби за сигурност, а антитерористичните учения с колегите им от Афганистан не са рядкост в миналото. Страната не крие, че се страхува, да не би нестабилната ситуация в Афганистан да се излее и на нейна територия и по-точно в автономната област Син Цзян в Китай.

 

Миналата седмица, 10 000 китайски войници са марширували в Урумчи, столица на Син Цзян. Същия ден уйгурски екстремисти, които се борят на страната на ИДИЛ, публично са заплашили, че в Китай ще текат реки от кръв. Най-вероятно поради тази причина китайските власти са увеличили военното си присъствие в региона.

Какво прави Китай в Афганистан

Какво прави Китай в Афганистан

Оттеглянето на коалицията на западните страни от Афганистан и лошата ситуация със сигурността в тази страна, са открили възможност подобни групи да се увеличат, пише Business Insider .

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар