Рекордни заплати за новите депутати (+ Колко взимат столичани?)

Родните депутати с убийствени заплати
0

Новите заплати на депутатите чупят рекорда

Новите депутати, които ще бъдат избрани на 26 март ще се радват на нови рекордни заплати. Това важи и за премиера, и за президента.
Навалицата за новия парламент е основателна. Възнагражденията за депутатите от тази година започват от рекордните 3210 лева. Т.е. с 234 лева повече от основната заплата в 43-я парламент.

И не е изненадващо, че знайни и незнайни политически фигури се натискат за кресло в народното събрание.
Парите на депутатите се равняват на 3 средни брутни заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието.
Върху базата от 3210 лева ще се начислява и добавка от 1% за всяка година трудов стаж. Ако депутатът примерно има прослужено време от 30 години, заплатата му ще бъде 4200 лв. Освен това за участие в различни комисии ще взема допълнително възнаграждение.

С други думи – за това, че стоят в бялата сграна и се появяват от време на време там, народните представители могат да взимат до 10 000 лв на месец, че и повече.

Заплатата на президента пък се формира от удвояването на депутатската заплата. Основната заплата на президента Румен Радев става 6420 лева. След като се начисли по 1,6% за всяка година трудов стаж, при 35 години стаж на президента, добавката става 56%. Така възнаграждението, което ще получава новият държавен глава ще бъде 10015 лева. Когато пое поста президентът получаваше 9285 лева, а сега повишението на заплатата му ще бъде със 730 лева.

 

Заплатата на служебния премиер Огнян Герджиков пък е с 55% по-висока от тази на депутатите.  Т.е базовата сума е точно 4975,50лв. Това е сумата, без да е добавен стажа. Ако сравним с основната заплата на Борисов, тя беше 4612.80лв.

Основната заплата на служебните министри е 4173 лева или с 30 % по-висока от тази на депутатите. За сравнение, министрите от стария кабинет бяха с основна заплата 3868,80лв. Тук трябва да уточним, че в сумите не влизат добавките за прослужено време.

На какво се дължи промяната все още не е ясно. Но след тези заплати на служебния кабинет, вероятно следващото правителство няма да приеме основна заплата под 5000 лв.

А какви са заплатите в София и Страната?

 

Нека сега да погледнем към заплатите в София. Те са с 63% по-високи от останалите градове на страната, пише „24 часа“. Според данни на Националния статистически институт средната заплата за София през декември е била 1372 лева, докато в останалите области на България е била около 790-880лв.

Родните депутати с убийствени заплати
Родните депутати с убийствени заплати

Но освен в София според статистиците, средна заплата над 1000 лева взимат в област Враца -1008 лв. и Стара Загора -1004 лв.

Въпреки класираните на второ и трето място градове, заплатите в София са с над 35 % по-високи. Ето защо много хора от по-малките населени места се местят към София търсейки работа и по-добър живот.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.