Активист на Зелените скочи: Законът за концесиите е незаконен!

Гласувайте за статията

Активистът на Зелените Андрей Ралев не пропусна да коментира първото вето на Румен Радев.

Промените в Закона за концесиите доведоха до ветото на новоизбрания президент и нови протести от страна на Зелените. Псевдоеколозите скочиха на приетите решения, които позволяват по-голяма свобода върху строителството в редица райони. Исканията им обаче се оказаха подкрепени от мнозина и протестът, който спретнаха, бе най-рехавият досега.

Вероятно мнозина заподозряха Зелените в лицемерие, което не веднъж досега са проявявали. Самите те във всеки удобен случай защитават финансови и лобистки интереси, които прозират зад грижата им за природата. Надали и този път е било по-различно. Само че сега успяха да легитимират исканията си и с мнението на президента, след което ликуваха и подновиха публичните си изяви.

Андрей Ралев се появи в ефира на БТВ и изрази тезата, че първоначалната идея на Закона за концесиите е била да приобщи европейските норми към родното законодателство. А основната цел – концесията не трябва да е по-дълга от разумното време за връщане на инвестицията. Поне това е записани в европейските директиви.

Не същото обаче се казваше в закона, на който Румен Радев наложи вето. Така, след коренното изменение на казаното в директивата, се стигна до повторно разглеждане на закона. Според представителя на Зелените, приетият текст е бил „прекалено лобистки“. Основната причина е, че концесиите стават едва ли не вечни, пише trud.bg.

Андрей Ралев изказа позицията на Зелените за концесиите

Андрей Ралев изказа позицията на Зелените за концесиите

Текстовете за концесиите бяха приети тихомълком, без никакво обсъждане. Това доведе и до еко протестите пред прозорците на президента. Той запя тяхната песен и наложи ветото. Все още законът не е бил обсъждан повторно и това ще се случи след изборите. А междувременно приетите налудничави промени продължават да изумяват.

Както и Зелените подчертаха, концесиите са изцяло в ползва на концесионерите. Те дори могат да получат парите си обратно от държавата, дори ако те са виновни за развалянето на договора преди неговото изтичане.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар