Зелените не дадоха и минута спокойствие на служебния министър Ирина Костова.

Още с встъпването си в длъжност, тя се сблъска с наглостта на Зелените, която не се спира пред нищо. Въпреки че държавата е в сложна политическа и предизборна ситуация, те държат на своето и са готови на всичко, за да го постигнат. А когато говорим за целите на псевдоеколозите, винаги става дума за пари. И то много! Така Зелените запяха старата си песен на нов глас и пред нов министър - искания за милиони европари в замяна на бутафорни проекти. Именно така си заминаха на 200 милиона евро само за последните шест години. А следите им се губят някъде между коалиция "За да остане природа в България" и съшитите с бели конци мераци за опазване на природата, зад които прозират изцяло финансови и лобистки интереси. Още в първите дни на мандата си като служебен министър на околната среда и водите Ирина Костова разбра, която ще е най-голямата й трудност - да надвие Зелените. Досега сякаш никой не успя. Но те не веднъж успяват да постигнат целите си и да саботират родния туризъм.

Поредната хрумка на псевдоеколозите

е свързана с подписката в подкрепа на връщането на вече приетия от МОСВ план за управление на парк „Пирин“. Той бе създаван и надграждан цели две години от най-добрите родни специалисти в областта на екологията и лесовъдството. А Зелените искат с лека ръка да го бутнат, размахвайки подписите, събирани чинно от офшорката WWF. Планът на коалиция "За да остане природа в България" за парка бе отхвърлен и това ги настърви за отмъщение. Сега WWF и еколозите заблуждават българския президент и министъра на екологията, че в новия план за управление на парк „Пирин“ се „позволява строителство на 12,5 пъти по-голяма площ и сечи в горите на 60% от площта на парка.“ Разбира се, тези две твърдения могат да се окачествят като пълна лъжа. В раздел 3.2 „Режими и норми“ (страница 382), точка 15, новият план забранява изрично всякакво строителство. Изключение правят туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващи сгради, пътища, спортни и други съоръжения. Този режим кореспондира напълно с разпоредбите на ЗЗТ. Всяка от разрешените дейности се осъществява по допълнителни регулации, включително изработване на проекти и планове по чл. 64 от ЗЗТ. Планът за управление на парка не може да разрешава дърводобив на територията на националния парк. В сборник „Гори“ към плана се описват текущи сечи в съседните горски стопанства, които се управляват от министерството на земеделието и нямат общо с Национален парк „Пирин“. В таблица 57 на стр. 72 от сборник „Гори“ ясно се посочва, че това са горски стопанства, непринадлежащи на парк „Пирин“.

Не без значение е и фактът,

че страната ни отдавна изпусна всички срокове за приемане на плановете за управление. А причината е само една - Зелените и техните вечни обжалвания, поне докато стане тяхното. Така се създава ситуация, в която някои от парковете се управляват по абсолютно остарели планове. Те не просто не се грижат за природата, а дори и я застрашават. Чрез измамната си кампания „еколозите“ от коалиция „За да остане природа в България“ целят да упражнят неправомерен натиск върху българските институции, да ги принудят да извършат тежки нарушения на европейските изисквания и да ги поставят в зависимост от собствения си интерес, пише trud.bg. Именно този механизъм на действие не веднъж се е доказал като успешен с цел рекет и кражба на европейски средства. В този ред на мисли сме длъжни да споменем похарчените по абсурден начин: 50 млн. лева за броене на червеногуши гъски, 14 млн. лева за преместване на 48 лешояда, 500 000 лева за развъждане на лалугери и 800 000 лева за подпомагане на рибите да плуват в река Русенски Лом. И сега в МОСВ отлежават и чакат одобрение проекти, които доста намирисват на корупция. Става въпрос за картиране на зоните за местообитания за 11 млн. лева и хипотетичното преразглеждане на проекта за червеногушите гъски за 50 млн. лева. Така пред служебното министерство е поставена трудната задача да не позволяват Зелените необезпокоявано и без много шум да се възползват от политическата криза и да прилапат още европари.