Кралица Елизабет II празнува 65 години на трона

Гласувайте за статията

Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалият британски монарх

Кралица Елизабет II празнува 65-годишен юбилей на трона

Кралица Елизабет II празнува 65 години на трона. Британският монарх сяда на престола на 6 февруари 1952 година след смъртта на баща си крал Джордж VI. Това я превръща в най-дълго управлявалият монарх на Великобритания в цялата история на страната.

Въпреки, че фактическата коронация е година и няколко месеца след кончината на баща й. С този рекорд Елизабет II надминава и постижението на собствената си прапрабаба кралица Виктория. Само четирима други британски монарси са царували повече от 50 години.

Кралица Елизабет II

Светът се е променил твърде много, откакто през 1953 година новата кралица бива коронована. Когато Елизабет сяда на трона, Великобритания все още има колонии, днес от империята е останала само сянката.

Независимо че в страни като Нова Зеландия държавен глава се води точно британската кралица.

Нейно Величество надживява предшествениците си на британския престол, през 6-те десетилетия управление се сменят десетки премиери (от Уинстън Чърчил до Дейвид Камерън); преживява Втората световна война; принудена е да преглътне разводите на три от децата си, почти немислими доскоро за британски принцове, докато тя и днес е за пример със своя 70-годишен брак; смъртта на бившата си снаха принцеса Даяна, обичана от народа, но твърде свободолюбива за кралското семейство, атентата в Лондон, вота за независимост в Шотландия и други, предават от retro.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар