Климатолози разкриха ще си тръгне ли сибирският студ (Времето през февруари)

Климатолози с прогноза за февруари
0

Топ климатолози признават, че студът трудно ще си тръгне, но днешната сутрин ще е една от последните най-мразовити

Климатолози разнищиха прогнозата за времето в ефира на Нова тв. Симеон Матов – Симо и доцент Георги Рачев признават, че от 1947 година не е имало по-студен януари.

Според специалистите на Балканския полуостров тази зима е бил а една от най-студените. Като в София средната температура за януари е -6 градуса. Което е един вид температурен рекорд. Толкова ниски средни градуси не са обичайно нещо за нашите географски ширини.

Такава сурова зима за последно е имало преди 5 години. Тогава термометъра в Кнежа отчете -30 градуса.

От вторник очаквайте леко затопляне, но то ще бъде бавно и  мъчително. Процесът на покачване на температурите ще започне. Но до 3 февруари градусите пак ще са отрицателни. Надеждите за по-осезаемо затопляне ще се оправдаят в периода 3-9 февруари.

Тогава ще усетим по-чувствително затопляне на времето. Естествено няма да облечем леките дрехи с къси ръкави, но няма да има минусови температури. Най-характерното за Малък сечко е, че днес  може да завали обилен сняг. А на другия ден да стане +15. Подобна ситуация може да очакване и през тазгодишния февруари.

Снегът, който на места е значителен няма да се стопи изведнъж. А бавно и постепенно, разкрива в прогнозата си Митов.

Пролетта ще си дойде както обикновено. През първите десет дена на втория месец ще е студено с валежи. По осезателно ще почувстваме настъпването на пролетта през последната десетдневка. Тогава средните дневни температури ще са между 7 и 10 градуса.

Според Георги Рачев пък няма никаква зависимост между студена зима и горещо лято. Според климатолога то ще е нормално топло, предават от електронната новинарска агрнция blitz.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.