Георги Рачев разкри докога ще ни мъчи сибирският студ Преглеждания: 1589

От доста време студът не се е задържал толкова продължително над страната ни
0
5/5 - (1 vote)

От доста време студът не се е задържал толкова продължително над страната ни

Топ климатологът доц. Георги Рачев разкри докога ще продължава да ни измъчва сибирският студ, който отново скова страната ни.

Георги Рачев е категоричен, че сибирският студ, който за пореден път се вихри над ширините ни ще продължи поне до средата на седмицата. След това очакванията са метеорологичната обстановка да започне да се нормализира и ще стане типичната за зимните месеци у нас.
Климатологът подчертава, че този път прогнозата се сбъдна не само по отношение на снега, а и на студа.

Студът е сковал не само България, а и страните от средна Европа. В същото време положението в западните райони на континента, е нормално. Жителите на Франция, Испания и Англия например не са изненадани. Те са свикнали с такъв вид зима, какъвто имат и сега.

Доц. Георги Рачев уточни, че сибирският студ, който скова страната ни се дължи на много студения въздух, който се бил натрупал над Сибир.
През декември този студен въздух дълго време не можеше да се добере до Европа, тъй като атмосферната циркулация не го позволяваше.

Януари обаче успя да създаде нормална климатична ситуация, която докара студения въздух и над България.
Всъщност истината е, че сибирският студ завладя не само страната ни, а и целите Балкани.
В Атина и Истанбул също бяха измерени отрицателни температури.
Пострада дори и Италия – Рим също бе скован от студ.

Доц. Георги Рачев е категоричен, че няма място за паника. Всяка зима има периоди, в които е доста студено. Друг е въпросът, че продължителността им е различна.
Миналата година също имаше такъв студ, при все че продължи само три дни. Може би това е причината, поради която мнозина са забравили за него.

Този път сибирският студ ни тормози доста дълго време и заради това ни се струва като нещо ненормално.
Факт е, че през последните години не се беше случвало лют студ да се задържи толкова дълго време над страната ни, пише zajenata.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.