Мароко забрани бурката: Не е част от традициите ни

Гласувайте за статията

Мароко забрани бурката: Това не е част от нашата традиция

Мароко забрани със закон продажбата и производството на бурки в страната. Неочаквано, кралството реши да отмени носенето на тези покривала, съобщи Ройтерс.  Властите все още не са потвърдили официално решението, но вече се готви мащабна кампания по въпроса. Според медиите всички производители на бурки са получили писмени инструкции, в които се забранява да произвеждат този модел.

Забраната се отнася до бурки, които напълно покриват лицето, а мароканките вече не носят бурка, а хиджаб.

„Предприехме стъпки напълно да поставим извън закона вноса, производството, продажбите и рекламата на бурки в Мароко“, заяви високопоставен служител.

Въпреки, че Мароко е мюсюлманска държава, обществото реагира положително на решението. Според местните медии, мароканците изобщо не смятат бурката за част от своята традиция.

По света:

Ангела Меркел също призова да се забрани бурката в Германия. Тя каза, че бежанската криза „никога не трябва да се повтаря“ и в същото време за интегрирането на бежанците, трябва да се научат да се адаптират към новия живот в Германия.

„Воал, който покрива цялото лице не е приемлив за нашата страна“, каза пред делегатите в Есен. Това изказване предизвика бурни аплодисменти. „Това трябва да се забрани, където е законово възможно“, каза тя.

Томас де Мезиер,  германският министър на вътрешните работи и един от най-близките съюзници на Меркел също предложи частична забрана на бурката и каза, че бурката „противоречи на интеграцията“.

Според него този закон ще се прилага в „местата, където е необходимо съжителство с нашето общество“. Това включва правителствените служби, училищата и университетите, съдебните зали.

В много страни бурките бяха забранени и заради терористичните атентати. Франция също забрани покривалата. Както и България, където бяха въведени глоби заради тях.

Миналия месец холандските депутати гласуваха подобна забрана в Холандия. Тази забрана  обхваща обществения транспорт, образование, здравеопазване и правителствените сгради, а неспазването носи глоби.

Мароко забрани бурката

Мароко забрани бурката

Подкрепата за забрана на бурката расте в цяла Европа. След като Франция през 2011 г. стана първата страна, която въведе такъв закон, нейния пример последваха и страни като Белгия, България и части от Швейцария.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар