[caption id="attachment_504900" align="aligncenter" width="562"]Китай с най-богатото село, тук всеки е милионер Китай с най-богатото село, тук всеки е милионер[/caption]

В това село в Китай всеки е милионер, но не всеки може да живее в него

Хуакси в Китай е село. Но не обикновено.  Небостъргач със 72 етажа, хеликоптер — такси, увеселителен парк, редици с луксозни вили — със сигурност няма по-екстравагантно село от Хуакси, което се намира в китайската провинция Иянг. Високият жизнен стандарт напълно разделя това място от останалата част на Китай, но не е ясен начинът, по който то е придобило богатството си и как го харчи. Хуакси се намира в провинция Иянг и с гордост може да се нарече  най-богатото село на планетата.  На входа на селото е поставен знак, на който пише "Първото село под небето". То е известно с изобилието на земеделски ресурси и красиви пейзажи и с основание е смятано за най-богатото село в Китай. Преди 30 години Хуакси е било мизерстващо и бедно село, като много други китайски села.  А в него са живеели около 600 жители. Бивш секретар на Комунистическата партия обаче направил план за развитие на региона и основал повече от 12 фирми. С тях за половин век бедното село се превърнало в богат регион. Хуакси днес има около 2000 регистрирани жители. Всички живеят в еднакви вили. И имат повече от 143 000 долара в сметки в банката. Медиите проявиха интерес към това село през 2003 г., когато е било съобщено, че годишният икономически доход на Хуакси е 14, 4 милиарда долара.  Една година по-късно Хуакси обяви, че средната годишна заплата на жителите му е 17 717 долара. Което е 40 пъти повече, отколкото средните доходи в други китайски провинции. За да покажат своята икономическа мощ, през 2011 г. от местната управа построяват небостъргача Хангиг, висок 328 метра, на стойност 430 милиона долара.

Милионер за един ден

Селото има и собствена транспортна фирма, но за транспорт и доставки за своите жители използва хеликоптер. Операторът на военновъздушната компания казва, че всички жители на това село могат да достигнат до околните градове за по-малко от 10 минути. Тук има още и тематичен парк, в който се намират копия на световни паметници като Великата китайска стена. Всеки от жителите на това село има повече от 143 000 долара в банката, а всяко семейство получава кола и вила, когато се засели в Хуакси. [gallery ids="504973,504974,504975,504976,504977"] Въпреки това  се говори, че животът в това село не е толкова магичен, колкото изглежда. Жителите на Хуакси трябва да работят седем дни в седмицата, предимно в индустриалния сектор. На тях им е забранено да общуват с медиите, и не могат да напуснат селото, защото ако го направят губят цялото си богатство. Хазартът и наркотиците са строго забранени в Хуакси, а клубове и барове не съществуват.