Китай наложи контрол над Южнокитайско море

Гласувайте за статията

Китай налага контрол над Южнокитайско море, ударът е срещу САЩ

Китай вече открито води сблъсъци със САЩ и то за територии.

Началото на тази година бе отбелязано с посещението на двете китайски подводници в Малайзия, посещение, което в медиите бе обяснено като обичайно сътрудничество на двата флота. Въпреки, че в миналото китайските военни кораби често са посещавали малоайзийски пристанища, само миналия октомври три военни кораба на китайския флот са прекарали пет дни във водите на Малайзия. Според анализаторите, това означава, че Китай още повече укрепва съюза с тази страна, а с това и позицията си в Южнокитайско море. Тези дни китайските подводници отново изплуваха и демонстрираха сила в Южнокитайско море, а крайната им дестинация е „приятелската“ Малайзия.

Наличието на подводниците ясно показва връзките на двете страни, както и на събитията в Южнокитайско море. Сътрудничеството между Малайзия и Китай стартира официално през 2005 г., когато бе подписан договор между двете страни, но особено се активира през последните две години.

От 2015 г. до днес, Китай и Малайзия провеждат съвместно редовни военни учения. А за китайците голямата новина е разрешението от малоазийските власти свободно да използват едно от техните пристанища. Една година по-късно, по време на посещението си в Малайзия, премиерът на Пекин подписа и първото морско споразумение.

Китайската инвазия в Южнокитайско море не срещна силна опозиция. А и няма единство между страните, които предявяват претенции за дялове от морето — Бруней, Малайзия, Виетнам и Филипините.

Политиката на Малайзия във връзка с Южнокитайско море е сътрудничество с Китай, но и твърда позиция там, където е необходимо. И докато китайците работят усилено върху това, да ухажват всички страни, нещата в региона се променят. Изглежда, че може би най-големият съюзник на американците, Филипините, бавно, но сигурно стават все по-близки с Китай.

Китай засилва позициите в Южнокитайско море

Китай засилва позициите в Южнокитайско море

Очевидно ситуацията с Тръмп е започнала да дразни дори и Манила. Които вече не протестират срещу базите на Китай в Южнокитайско море.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар