„Студен“ вулкан хит в мрежата: Вижте най-странния вулкан на планетата

Гласувайте за статията

Ol Doinyo Lengai – Единственият „студен“ вулкан, в чиято лава можете да оцелеете

Ol Doinyo Lengai е вулкан, който се намира в Танзания. И е най-странният вулкан в света. От него тече студена лава. Всъщност най-студената в света. Толкова студена, че един човек паднал в нея и оцелял.

Когато този вулкан – чието име означава „Планина на бога“ – изригне, температурата на лавата му не надвишава 510 ° C, за разлика от обичайните 700 – 1200 градуса по Целзий, колкото е обикновено гореща лавата. Лава на Ol Doinyo Lengai е толкова студена, че има черен цвят, тъй като няма достатъчно топлина, която да й придаде обичайния червен цвят.

И да, в този вулкан наистина може да оцелеете, макар и с поражения.

По време на една експедиция през 2007 г., един от членовете паднал в кратера на вулкана, но успял да излезе. Въпреки че ръцете и краката му били доста обгорени и трябвало да бъде откаран в болница, той е единственият човек, който може да се похвали, че е оцелял след падане във вулкан.

Съставът на лавата на Ol Doinyo Lengai също е изключително рядък. Благодарение на липсата на силициеви молекули, тя тече като река и се движи с относителна лекота и скорост от 10 км /ч. За разлика от повечето изхвърляна лава, която се базира на силициев оксид и кислород, тази съдържа голямо количество алкални елементи – главно калций и натрий, както и голямо количество въглероден диоксид.

Това е и причината за „студеността“ на лавата при изригването на вулкана в Танзания.

В древността, хората и техните потомци избягвали този вулкан. При всяко изригване пепелта покривала цялата природа наоколо, а остатъците често оставали за хиляди години. Преди време учените са открили следи от пепел от вулкана на повече от 18 000 години. Неслучайно местните все още със страх поглеждат към „Планината на бога“, когато се разбушува.

Студен вулкан се превърна в хит в мрежата

Студен вулкан се превърна в хит в мрежата

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар