Финландия бори бедността със заплати за безработни

Гласувайте за статията

Финландия стартира експеримент, дава по 560 евро заплати за безработни

Финландия е първата страна в Европа, която реши в рамките на социален експеримент да бори бедността със заплати за безработни,отпуснати от държавната хазна. Властите в Хелзинки решиха, да се изплаща на безработните основната месечна заплата от 560 евро, с цел намаляване на държавната бюрокрация и бедността. Средствата имат за цел да подпомогнат нуждите на гражданите, както и да помогнат за повишаване на заетостта.

Оли Кангас от агенцията на финландската правителство, която отговаря за социалните въпроси в страната, даде подробности за експеримента. Програмата е тестова. И има за цел да стимулира населението да използва тези средства, за повишаване на квалификацията си. Държавната служителка заяви, че от 1 януари започва пробния период. Програмата е за срок от две години. В теста ще участват 2000 случайно избрани граждани, които ще получават не обезщетение, а заплата за това, че са безработни.

Те ще получават по 560 евро на месец, но няма да им се налага да представят доклади за това, как са използвали тези пари, и за какво са ги похарчили, предаде АП.

За получаването на тези финансови възнаграждения обаче, гражданите ще трябва да се откажат от всички други привилегии, които ползват като безработни. Така например, всякакви други средства и обезщетения за безработица, които вече получават, ще им бъдат спрени.

Във Финландия средната заплата в частния сектор е 3500 евро на месец, сочат официалните данни. Така че идеята на относително ниската заплата за безработни, има за цел да повиши и мотивацията на гражданите да работят. Вместо да живеят за сметка на държавата.

Финландия плаща на гражданите си да не работят

Финландия плаща на гражданите си да не работят

Статистическите факти показват, че безработицата във Финландия, която е с население от 5,5 милиона жители, е скочила за миналата година на 8,1 на сто. Което означава, че около 213 000 души са без работа. Ако експериментът повиши работната заетост, много е вероятно бюджетът за програмата и обхватът й, да бъдат повишени.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар